Yeni bir yazma tekniği: Metot yazarlığı



İngiliz yazar ve senarist Thomas W. Hodgkinson, son kitabı Bir Avcının Anıları'nın (Memoirs of a Stalker) kahramanı, eski eşinin evine gizlice girer ve üç ay boyunca orada bir dolapta yaşar. Derin bir aşk hikâyesi, kırgınlıklar, acılar vardır romanda. Hodgkinson, ana karakterin neler yaşadığını anlatabilmek için romanı evinin dolabında yazar. Tabii alan kısıtlı, bilgisayar kullanmak mümkün değil. Metni cep telefonuyla kaleme alır. 

Kahramanını daha iyi anlamak için romanını dolapta yazarak, bir zihin okuması gerçekleştiren Hodgkinson, bu yazma tekniğine metot yazarlığı (method writing) adını verir. Yazar, oyuncuların, rolüne büründükleri karakterin kendisi olabilmek için yaptığı hazırlık olarak adlandırılan ‘metot oyunculuğu'ndan esinlenir.

Rus oyuncu, yönetmen Konstantin Stanislavski'nin (1863-1938) ortaya attığı ve karakteri aktörün bir parçası haline getirmeyi amaçlayan metot oyunculuğu, oyuncuyu gerçek hayatında o karakteri yaşamasına kadar uzanır. Al Pacino, Dustin Hoffman ve Robert de Niro gibi isimler bu tekniğin ustaları arasında sayılır. Bir nevi Shakespeare gibi yazdığı metni canlandırabilen bir ustalık. Hodgkinson'ın geçen hafta tanıtımını yaptığı metot yazarlığı yeni bir yazma tekniği olarak kendine yol bulmaya çalışıyor. 

KAHRAMANINI YAŞAYAN YAZAR
BBC Radyo 4'te projesini tanıtan yazar, www.theactofwriting.co.uk adlı site ile bu yeni yazma metodunda, yazarlara farklı teknikler kullanmayı önerirken, metot yazarlığının tıpkı metot oyunculuğu gibi başarılı bir yöntem olabileceğini düşünüyor. Hodgkinson, bu tekniğin roman yazmak için tek geçerli yol olmadığını da dile getiriyor. Fakat yazarların bu yeni yazma metoduna karşı kayıtsız kalmaması gerektiğine inanıyor. Mart ayında Londra'da derslere başlayacak Hodgkinson ve arkadaşları metot yazarlığını yaymayı amaçlıyor.

Radyodaki programda, bu tekniğin yazarların sürekli yaptığı bir uğraş olduğunu dile getiren Prof. Sarah Churchwell, romancının kahramanını tam anlamıyla resmetmek için kitabı yazma aşamasında onun kimliğine büründüğünü, o karakteri yaşadığını aktarıyor. Romancının yazdığı karakterin içinde yaşadığını belirten Churchwell, yazma eyleminin bunun üzerine kurulduğunu hatırlatıyor. Churchwell bu tekniğin kurmaca ve kurmaca olmayan metinler üreten yazar için alternatif bir yazma tekniği olabileceğini düşünüyor.

Metot yazarlığı karakteri inşa ederken alternatif bir yol olarak görülebilir. Kurmacada karakter metnin ana damarını oluştururken, kitabın kahramanını geliştirecek bu tür teknikler elbette değerli. Fakat kimi yazarlık atölyelerinde de bir yazma tekniği olarak ele alınan bu yöntem önümüzdeki günlerde daha da konuşulacak.

Yorumlar