Murakami’den ‘çıkartmalı’ roman


Günden güne okuru kitaba çekmeye çalışan fikirler şaşırtadursun, bu tekniklerin son örneği Japon yazar Haruki Murakami'nin son romanı oldu. “Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage” adlı kitap, beş Japon illüstrasyon sanatçısının çıkartmalarına yer veriyor. Japoncada inşa etmek, yapmak anlamına gelen Tsukuru, okura romanı istediği şekilde çıkartmalarla süsleme imkânı sunarken, kitaptaki mavi, kırmızı, beyaz, siyah ve renksiz karakterlerden yola çıkan kitabın kapağı da bu kampanyanın malzemesi durumunda. 2013'te Japonya'da yayımlanan kitabı İngilizceye kazandıran Harvill Secker adlı yayınevi, daha çok çocuklar için eğlenceli olan bu çıkartmaların yetişkinlerin okuyacağı bir kitapta yer almasından epey umutlu. 

Murakami'nin Japonya'da yayımlandığı ilk hafta bir milyon satan romanı, lisedeki arkadaşlarından ayrılmak zorunda kalan Tsukuru Tazaki adlı kahramanın seneler sonra yeniden onlarla bir araya gelmek istemesini fakat arkadaşlarının onu reddetmesini ve bunun ardındaki nedeni konu alıyor. Roman, Murakami'nin 1Q84 adlı o kalınca romanından sonra kaleme aldığı ilk eser, bu roman da 400 sayfalık hacmiyle dikkati çekiyor. 

Eleştirmenler romanın, üslup olarak ‘eski' ve ‘yeni' Murakami'nin bir karışımı olduğu yorumunu yapıyor. Kitabın Türkçedeki yayın haklarını alan yayınevinin, nasıl bir pazarlama yöntemine başvuracağı merak konusu olsa da daha parlak fikirlere ihtiyaç olduğunu söylemek mümkün. Fakat kitabın satışını artırmaya yönelik bu ‘girişimcilik' ruhu, kendi kabuğuna çekilmeye pek meraklı gözükmüyor.

Musa İğrek
Zaman Gazetesi
23 Haziran 2014



Yorumlar