Sabancı hat koleksiyonu Bahreyn’de


Yaşı yetmişe yakın Bahreynli Asma teyze, kızını koluna takıp dedelerinin doğduğu topraklardan gelen hat levhalarını, büyük bir titizlikle inceliyordu. Anne ve kızın çocuksu heyecanı müzedeki pek çok kimsenin dikkatini çekmiş olsa gerek, bir gazeteci dayanamayıp Asma teyzenin yanına yaklaştı ve sergi konusunda fikirlerini aldı: “Dedelerimiz Türkiye'den. Serginin açılacağını duyunca müzeye geldik, bu güzel hat levhalarını gördüğümüz için çok mutluyuz.” Asma teyzenin, kızıyla birlikte Hasan Rıza'nın elinden çıkma sülüs ve nesih hatla yazılmış Hilye-i Şerif'in önünde fotoğraf çektirirken yaşadığı mutluluğu tarif etmek biraz zor. Asma Hanım müzede yalnız değildi, onunla birlikte aynı coşkuyu yaşayan pek çok Bahreynli vardı.

Sakıp Sabancı Müzesi Koleksiyonlarından Başyapıtlar “İslam Hat Sanatı'nın Beş Yüz Yılı” sergisi Başkent Manama'daki Bahreyn Milli Müzesi'nde geçtiğimiz pazar günü açıldı. Bahreyn Milli Müzesi'nin 25. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen sergide, İslam yazı sanatından seçkin elyazmaları, cilt ve güzel yazı sanatının örnekleri, divitler, yazı çekmeceleri, Osmanlı sultanlarının tuğralarıyla başlayan diplomatik belgeler, fermanlar ve yazı ustalarının kullandığı malzemeler yer alıyor.

Küratörlüğünü Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer'in, tasarımını ise sergi "mimarı" Boris Micka'nın yaptığı “İslam Hat Sanatı'nın Beş Yüz Yılı” sergisini, Bahreyn Kültür Bakanı Shaikha Mai bint Mohammed Al Khalifa açtı. Pek çok davetlinin katıldığı geceye Bahreynliler yoğun ilgi gösterdi. Denizin hemen kıyısında bulunan Bahreyn Milli Müzesi'ndeki sergide, toplam 86 eser yer alıyor. 15. yüzyıldan 20. yüzyıla tarihlenen kitap sanatlarının yanı sıra, içinde hat sanatından izlerin bulunduğu Halil Paşa, Osman Hamdi Bey ve Şehzade Abdülmecid Efendi gibi isimlerin de yağlıboya tabloları sergileniyor. Osmanlı'nın kitap sanatlarına olan ilgisini gösteren uzun bir minyatürlü yoldan girilen sergi, hem seçilen eserler hem de tasarımıyla göz dolduruyor.

'MÜZELER ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİ DİYALOĞU ARTIRIR'

Sakıp Sabancı'nın ölümünün 10. yılı için düzenlenen ilk etkinlik olan serginin hazırlıkları, geçtiğimiz yıl Bahreyn Kültür Bakanı Shaikha Mai bint Mohammed Al Khalifa'nın, Sabancı Müzesi'ni ziyaret edip koleksiyonu beğenmesiyle başlar. Shaikha Mai, serginin kendi ülkelerine taşınması için Nazan Ölçer'e bir mektup yazar. Tanımadıkları bir toprakta Sabancı Müzesi'ni nelerin beklediğini bilmedikleri için, ayaklarını sağlam basmak istediklerini söyleyen Ölçer, daha önceki dönemlerde birlikte çalıştığı bir ekiple sergiyi hazırlar. Böyle bir işbirliğinden çok mutlu olduklarını dile getiren Ölçer, önümüzdeki yıllarda Sabancı Müzesi'nin çağdaş sanat koleksiyonunu da buraya taşıyabileceklerini söylüyor. Müzeler arası bu tür işbirliklerinin ülkeler arasındaki diyaloğu da artırdığını söyleyen Ölçer, Bahreyn'de sanat eserlerinin depolanması ve sergilenmesi biraz zayıf olsa da bu ülkeden epey umutlu. Bunun yanı sıra Bahreyn'de 40 yıldır bir çağdaş sanat sergisinin düzenlendiğini de belirtmek lazım. Müzenin hemen yanı başına kurulan sergi, Bahreyn güncel sanatının eğilimlerini, gelişimini gösteriyor. Bahreyn Milli Müzesi'nin komşusu olan ve geçtiğimiz yıl açılan Bahreyn Milli Tiyatro binası da ülkenin sanat yatırımları konusundaki kararlılığını gösteriyor.

Sabancı Müzesi'nin, Bahreyn Milli Müzesi'nde açtığı sergi, karşılıklı anlayışı geliştirmek için fikirlerin, bilgilerin, sanatın ve diğer kültürel faaliyetlerin ülkeler ve ülke insanları arası alışverişi olarak tanımlanan kültürel diplomasi açısından büyük bir önem taşıyor. Zira, sergiye gelen kalabalığın hat sanatına ve Türkiye'ye ilgisi dikkate değerdi. 2012'den beri teknolojideki yeniliklerden yararlanılarak sergilenen Sakıp Sabancı Müzesi'nin “Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu” diğer ülkelerde daha da fazla tanınmayı hak ediyor. Bahreyn Milli Müzesi'nde sergi, 13 Nisan'a kadar açık kalacak.

Musa İğrek, Bahreyn
Zaman Gazetesi
22/1/2014



Yorumlar