Kediler güzel şarkı söyler!


"Güngör Sami bir sabah, sıkıntılı rüyalar gördüğü uykusundan uyandığında, kendini yatağında ürkütücü dev bir böceğe dönüşmüş buldu." Cümledeki tuhaflığı, Franz Kafka'nın benzersiz romanı Dönüşüm'ü okuyanlar hemen fark etmiş, hatta hiddetlenmiştir. Zira, Gregor Samsa'yı, Türkçeye ‘Güngör Sami' olarak çevirmek, şaşırtmanın ötesinde esas metne sadık kalmanın sorumluluğunu alıp götürür.

Sanatseverlerin günlerce heyecanla beklediği Cats müzikali, önceki akşam ikinci kez Zorlu Center PSM'de sahnelenirken, izleyicileri bekleyen böyle sürpriz bir ‘dönüşüm' vakası yaşandı. T.S. Eliot'un ‘Old Possum's Book of Practical Cats' adlı kitabından, Andrew Lloyd Webber'in sahneye uyarladığı müzikalde yer alan kedilerden Billy, Bilo; Lily, Lale; Macavity, Çapuluki; Skimbleshanks, Haytabacak; Old Deuteronomy ise İhtiyar Ezeli olarak çevrilmişti. Türkiye'ye ilk kez yolu düşen ve dünya çapında birçok unvana sahip bu müzikalde sahnenin tepesindeki ekranda, şarkının Türkçe sözleri kulakları tırmalarken, Webber'in orijinal metnindeki ritmi de zedelemiş oluyor. Müzikalde yer alan “Kedinin kendi adıyla hitap edilmeye hakkı vardır.” cümlesini bir kenara iten bu garip dönüştürmeyi saymazsak, Zorlu Center PSM'de sahnelenen müzikalde Eliot'un kedileri, İstanbullu sanatseverlere eğlenceli ve unutulmaz bir gece yaşattı. Tıpkı yazarın kitabındaki heyecan veren dünya gibi.

T.S. Eliot'un 1930'da yayımladığı kitabından uyarlanan müzikal, ilk kez 1981'de New London Theater'da sahnelenir ve dünya çapında büyük bir başarı sağlar. Eliot, kitabındaki şiirleri her ne kadar çocuklar için yazmış olsa da yetişkinlerin de ilgisini çeker. Bugüne kadar 20'den fazla ülke ve 250'yi aşan şehirde, 11 farklı dilde sahnelenen ve 50 milyondan fazla izleyiciye ulaşan müzikal, kedilerin dünyasından sesleniyor. Müzikalin konusu kısaca şöyle ilerliyor: İlk anda sahnede toplanan kediler Jellicle (Ciciko) kabilesini ve amaçlarını bir bir dile getirir. Kabilenin lideri herkesçe sevilip sayılan yaşlı, bilge kedi Old Deuteronomy, sahneye gelir ve yeni bir hayata başlayacak kedinin seçiminin yapılacağı fark edilir. Tüm kediler Old Deuteronomy'nin yapacağı tercihi bekler. Hain kedi Macavity ise planlar peşindedir. Kutlamalar esnasında cazibeli bir kedi olarak nam salsa da yaşının ilerlemesinden dolayı tüm alacasını yitiren Grizabella, kedilere katılmak ister. Farklı bir hayat tercih ettiği için Jellicle kedileri tarafından dışlanan Grizabella, Memory adlı muhteşem şarkıyı söyler fakat diğer kediler bunu umursamaz ve onu bir kenarda sessizliğe terk eder.

Müziğin, dansın ve şiirin muhteşem karışımı

Müzikalin ikinci perdesi ise daha hareketlidir. Jellicle kedileri hep birlikte The Moment of Happiness şarkısını söyler. Tam bu esnada hain kedi Macavity'yi ürkütücü bir kahkahayla sahneye çıkar ve onun şürekası kediler, yaşlı kedi Old Deuteronomy'yi kaçırır. Bilgeyi kurtarma işi Mistoffelees'e düşer. Bu sihirbaz kedi, Old Deuteronomy'yi kurtarır ve hayata yeniden dönecek kedinin kim olduğu seçimi için sahne yeniden hareketlenir. Neşeli danslar ve şarkılar eşliğinde ilerleyen müzikalin en heyecan verici bölümlerinden biri Sklimbleshanks adlı, tren yollarında postaların takibini yapan kedinin performansı. Sihirli güçleri olan ve bilge kedi Old Deuteronomy'yi kötü kedi Macavity'nin elinden kurtaran Mistoffelees adlı kedinin sahnedeki dansı da görülmeye değer. Bu danslardan sonra herkes yerine geçer ve Grizabella yeniden meydana çıkar. Göz alıcı bir performansla seslendirdiği "Memory" şarkısıyla izleyicileri kendine çekerken, yeniden hayata dönecek kedinin kendisi olduğu, bilge kedi Old Deuteronomy tarafından duyurulur. Gösteri daha sonra büyüleyici bir sonla nihayete erer. 

İzleyiciler ile etkileşim halinde olan, tıpkı kediler gibi beklenmedik zamanlarda ummadık yerlerden çıkan oyuncular, müzikali izleyenlere neşeli anlar yaşatırken, müzikalin senelerdir sahnelenmesinin ardındaki sır böylece açığa çıkıyor. le veriyorlar. Müziğin, dansın ve şiirin muhteşem karışımı Cats, Zorlu Center PSM'de 9 Şubat'a kadar sahnelenecek.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
24/1/2014


Yorumlar