Peyami Safa’nın telifi davasında bilirkişi tartışması


Cumhuriyet dönemi edebiyatımızın usta yazarlarından Peyami Safa’nın eserlerinin telifi konusunda Ötüken Neşriyat ile Alkım Yayınları arasında süren dava, geçtiğimiz günlerde yayımlanan bilirkişi raporunun ardından yeni bir sürece girdi. Alkım Yayınevi’nin açtığı tazminat davasında alınan bilirkişi raporuna itiraz eden Ötüken Neşriyat, yeni bilirkişi incelemesi talep etmişti. Mahkemenin atadığı yeni bilirkişiler bir rapor hazırladı. Taraf gazetesinde dün yayımlanan “Peyami Safa’da korsana teşvik” başlıklı imzasız haberde, yeni bilirkişi raporunun kafaları karıştırdığı ve raporun korsanı özendirecek bir biçimde hazırlandığı iddialarına yer verildi.

Ötüken Neşriyat’ın avukatı Konuralp Özdemir ise söz konusu haberin dava sürecini etkilemeye yönelik bir çalışma olduğunu iddia ederek, yeni yayımlanan bilirkişi raporunun hakkaniyetli olduğunu söyledi. Özdemir, “Yürümekte olan bir dava ile ilgili bu tür haberlerin yapılması doğru değil. 1961’de Peyami Safa’nın vefatının ardından, Ötüken 1964’te yazarın kitaplarını yayımlamaya başladı. Ötüken, Safa’nın eşi Nebahat Hanım’a ölene kadar, o öldükten sonra da baldızı Meziyet Hanım’a düzenli olarak maaş öder gibi teliflerini ödedi. Safa’nın yeğeni Behçet Safa, kırk sene boyunca Ötüken Neşriyat’a ne şahsi ne de vekili aracılığıyla telif konusunda herhangi bir başvuruda bulunmadı. Neticede, 40 yıldır bu kitapları yayımlayan, bilinen bir yayınevi var ortada ve 40 yıldır da sesini çıkarmayan, rıza gösteren bir taraf var. Bilirkişinin bunları göz önünde bulundurması bu açıdan vicdanlı bir karar.” dedi.

Özdemir, Peyami Safa’nın, yeğeni Behçet Safa ile ilgili reddi miras talebinde bulunduğuna dair resmi bir belgeyi de önümüzdeki günlerde sunacaklarını söyledi. Peyami Safa’nın eserlerini, ailesiyle yaptığı anlaşmaya göre 1964’ten itibaren Ötüken Neşriyat yayımlarken, Alkım Yayınları, geçtiğimiz yıllarda yazarın yurtdışında yaşayan yeğeni ve mirasçısı Behçet Safa’yı bularak eserlerin telif hakkını almış ve Ötüken Neşriyat’a dava açmıştı.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
11/10/2013

http://www.zaman.com.tr/kultur_peyami-safanin-telifi-davasinda-bilirkisi-tartismasi_2150587.html

Yorumlar