Orange edebiyat ödülü sponsorsuz kaldı


İngiltere'nin bir kaç saygın edebiyat ödülünden biri olan Orange Prize'dan kötü bir haber geldi. Son bir yıl içinde kitabı yayınlanmış olan ve İngilizce yazan kadın yazarlara verilen bu önemli edebiyat ödülünün sponsoru Orange Telekom, 17 yıldır düzenlenen edebiyat ödülüne artık destek vermeyeceğini duyurdu. Orange Telekom, bundan böyle sinema sektörüne sponsor olacağını belirtti.

Edebiyat çevrelerinde üzüntüyle karşılanan bu çekilme sonrasında Orange Prize yöneticilerinden Kate Mosse, Orange Telekom’un sponsorluktan çekilmesinin bir son olmadığını ödülü devam ettirmek için başka bir sponsor bulacaklarını söyledi.

Ödülün bu yılki adayları arasında Esi Edugyan, Half Blood Blues; Anne Enright, The Forgotten Waltz; Georgina Harding, Painter of Silence; Madeline Miller, The Song of Achilles; Cynthia Ozick, Foreign Bodies; Ann Patchett, State of Wonder yer alıyor. 2008’de 'Baba ve Piç' adlı kitabıyla Elif Şafak Orange edebiyat ödülüne aday gösterilmiş lakin kazanamamıştı. Ödüle daha once Marilynne Robinson, Chimamanda Ngozi Adichie ve Zadie Smith gibi yazarlar layık görüldü.

30 Mayıs’ta açıklanacak ödül sonucunda, yazara ödül olarak 30 bin Pound ve bir heykel veriliyor. Ödülün güçlü adayları arasında yer alan Ann Patchett, ödüle layık görülürse Orange Prize’ı  ikinci kez kazanmış olacak.

Musa İğrek, Londra
Zaman Gazetesi
23/05/2012

Yorumlar