Bunlar sizin tablolarınız, tekmili 63 bin adet


Music in the Tuileries Gardens, Édouard Manet, The National Gallery London
Teknolojinin önümüze sunduğu nimetler öyle göz ardı edilecek türden değil. Dünyanın gittikçe ele avuca sığdığı gerçeği de aynı eşikte duruyor. Neden mi? Londra merkezli Public Catalogue Foundation adlı vakıf BBC Televizyonu ile işbirliğine girerek İngiltere'deki müzelerde, galerilerde, kütüphanelerde, özel koleksiyonlarda yer alan tabloları kataloglayıp, fotoğraflarını çekiyor ve internet üzerinden yayımlıyor. The Your Paintings (Sizin Tablolarınız) adlı proje www.bbc.co.uk/arts/yourpaintings adresinden yayım yapıyor. Sitede 860 koleksiyondan, 15 bin sanatçının yaklaşık 63 bin tablosu var. Bu devasa proje 2012 yılının sonunda tamamlanmayı amaçlıyor.


The Château of Médan, Paul Cézanne, Glasgow Museums
Caravaggio, Van Gogh, Cézanne, Manet, Renoir, Picasso gibi usta sanatçıların sitede yayımlanan tablolarının fotoğraf kalitesi, en az resimlerin aslı kadar iyi. Yetkililer bu projenin dünyada örneğinin olmadığını söylüyor. İş bununla kalmıyor tabii. Siteye girenler gönüllü olarak tabloları etiketleyebiliyor. İleride tablolar hakkında araştırma yapmak isteyenler bu anahtar sözcükler sayesinde işlerini epey kolaylaştırmış olacak. Kamuya mal edilen bu çalışma İngiltere'de büyük ilgi görüyor. Proje her geçen gün farklı bir yüzle ilerliyor. Zira büyük bir hazinenin içinden sessizce keşif yapılıyor. Sürprizler çıkıyor.


Sunflowers, By Vincent van Gogh, The National Gallery London
2003 yılında faaliyete başlayan ve Dr. Fred Hohler tarafından kurulan Public Catalogue Foundation adlı vakıf, fotoğrafçılarla birlikte çalışmalarını yürütüyor. Sanat eleştirmenleri, küratörler, sanatseverlerle ilerleyen bu tamamen 'hayır' işi olan proje için herkes seferber olmuş durumda. BBC televizyonunun da katkılarıyla genişleyen proje sanat tarihi adına çok önemli bir iş gerçekleştiriyor. İngiltere'nin sanat hazinesi böylece bir bir gün yüzüne çıkıyor, hatta daha da değerleniyor. İngiltere'de fotoğraflanmayı bekleyen yaklaşık 200 bin tablo olduğu söyleniyor. Şu ana kadar 108 bin tablo fotoğraflanmış. Siteyi takip edenlere bölge bölge bilgiler sunuluyor, hangi aşamada olunduğu açıklanıyor.

Türkiye'de de depolarda, müzelerde, koleksiyonlarda gün yüzüne çıkmayı bekleyen binlerce güzelim tablo var, böyle bir hizmetin bizde de faaliyete geçmesi hayal mi acaba?

Musa İğrek, Londra
Zaman Gazetesi

Yorumlar