İstanbul'da Andy Warhol hareketi


Yediden yetmişe herkesin dilinde en çok da "bir gün herkes on beş dakikalığına meşhur olacak" sözüyle bilinen 20. yüzyılın en ünlü pop art sanatçılarından Andy Warhol'un (1928-1987) eserleri İstanbul'a geliyor. Hemen söyleyelim. Bu sıra dışı sanatçının şehre gelecek olması öyle kolay olmamış. Warhol'un film, video ve polaroidlerinden oluşan 'Warhol Hareket Halinde / Warhol in Motion' isimli sergi The Andy Warhol Foundation for Visual Arts ve The Andy Warhol Museum ile Galerist arasındaki uzun süren görüşmelerin ardından gerçekleştiriliyor.

8 Haziran-2 Temmuz arasında düzenlenecek sergi Galerist'in Galatasaray, Akaretler ve Tepebaşı mekânlarında görülebilecek. Warhol aslında İstanbul izleyicisine tanıdık bir isim zira 2001'de Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde 'Sanatı ve Yaşamıyla Andy Warhol' adlı bir sergi açılmıştı. Galerist'te açılacak sergi "Eğer benim hakkımda her şeyi bilmek istiyorsanız resimlerime, filmlerime, bana bakın. Ben oradayım." diye kendisi için bir tanımlama yapan pop artın yaramaz çocuğu Warhol'u daha yakından tanımak için iyi bir vesile diyebiliriz.

Andy Warhol, Slovenya göçmeni fakir bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak 1928'de Pittsburgh'ta doğduğunda öyle namının boylu boyunca uzayacağını pek kimse düşünmemişti. 1950'lerin başında New York'a yolu düşen sanatçı dergiler için tasarımlar çizimler yapar. Meşhur olur. Artık New York sanat ortamının gündemini belirleyen bir figürdür. Warhol için Amerikan kültürünü oluşturan her 'şey' bir malzemeydi. Bunları bir bir sanatına taşıdı ve kendi adını 15 dakikadan çokça tarihe yazdı. Sadece plastik sanatlara değil, müziğe ve sinemaya da katkıları oldu.

Galerist'teki sergide, sanatçının 1962'de New York'ta kurduğu eski bir şapka dükkânından bozma atölyesi Factory'deki ürettiği işler olacak. Sergide yer alan çalışmalar, hem sanatçının çabalarını, hem de onun yakın ilişki içinde olduğu Dennis Hopper, Mick Jagger, Joan Collins ve Liza Minnelli gibi popüler Amerikalıları gündeme taşıyacak. Sergi ve düzenlenecek olan yan etkinlikler, sadece çağdaş sanat alanında değil, moda, tasarım ve film alanlarında öncü çalışmalarıyla tanınan sanatçının işlerini sanatseverlerle buluşturmayı hedefliyor. Sergide Andy Warhol'un sinema ve fotoğraf tekniğini kullanarak gerçekleştirmiş olduğu önemli çalışmaları izlemek mümkün olacak.

Galerist'teki sergi 1968'de bir silahlı saldırıya uğrayan Warhol'un, bu dönemlerde polaroid kamerayla çektiği fotoğraflardan yararlanarak yaptığı portreleri, popüler kültüre ait imgeleriyle kendisini ikonalaştırarak, müzik, film, tasarım gibi alanları da içine aldığı çalışmaları yer alacak.

Kendi dilinden Andy Warhol felsefesi
Serginin açılmasına günler var. Eğer bu sıra dışı sanatçıyı yakından tanımak istiyorsanız geçtiğimiz günlerde yayımlanan Andy Warhol Felsefesi (Sel Yayıncılık) adlı kitabı okuyun. Zira çekmecelerde sakladıklarını bir arkadaşı gibi yanında gezdirdiği teybe kaydeden sanatçı, kendisine dair her şeyi açık ediyor. Yine alaycı bir üslup, yine şaşırtıcı bir dünya... Kısacası çılgın adam kendi dilinden her şeyiyle iki kapak arasında.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
05/05/2011



Yorumlar