Venedik için Plan B hazır!


"Suya tutkum İstanbullu olmaktan gelen bir şey. Bir yerde su gördüğüm zaman onu acil işaret olarak algılarım ve mutlaka suyu kullanmam gerektiğini düşünürüm." Güncel sanatın usta isimlerinden Ayşe Erkmen'i yakından takip edenler onun suyla olan ilişkisini hemen fark edecektir. Bu tutku bir bahanenin ötesinde Erkmen için. Kendi deyimiyle "bir aciliyet".

Su, Erkmen'i yine çağırıyor... Sanatçının yolu içinden kanalların, su yollarının, geçtiği tarihî bir kente Venedik'e düşecek. 4 Haziran-27 Kasım 2011 tarihleri arasında düzenlenecek Venedik Bienali 54. Uluslararası Sanat Sergisi'nde Türkiye'yi 'Plan B' adlı işiyle Ayşe Erkmen temsil edecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nda (İKSV) dün, Plan B'nin tanıtımı yapıldı. Kültür sanat dünyasından pek çok isim konu komşudan sır gibi saklanan 'Plan B'nin kavramsal çerçevesini dinlemek için hazırdı. Malum sanat dünyasının en saygın etkinliklerinden biri olan Venedik Bienali için sanatçılar, ülkeler bir yarış içerisinde.

Basın toplantısına konuşmacı olarak İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, 2011 ve 2013 yıllarında Türkiye Pavyonu'nun sponsorluğunu üstlenen FIAT adına TOFAŞ CEO'su Ali Pandır, küratör Fulya Erdemci ve sanatçı Ayşe Erkmen katıldı. İlk konuşmayı Bülent Eczacıbaşı yaptı ve "Venedik Bienali'nde Türkiye'nin de yer almasını ülkemiz sanatçıları için önemli bir fırsat olarak görüyoruz." dedi.

Türkiye Pavyonu, Fulya Erdemci'nin küratörlüğünde, Yeni Zelandalı eleştirmen ve küratör Danae Mossman'ın küratöryel işbirliğiyle gerçekleştirilecek. Erdemci ve Erkmen "Plan B" başlıklı heykel yerleştirmesini birlikte anlattı. Plan B, Venedik'in suyla olan ilişkisinden yola çıkıyor. Erkmen, Plan B için, Türkiye Pavyonu'nun yer aldığı Arsenale'nin bir odasını kompleks renkli boruların bulunduğu su arıtma birimine dönüştürecek. Vakti zamanında silah üreten bir mekân olan bu odada nehirden alınacak su, içeride arıtılacak ve tekrar nehre bırakılacak. İzleyici de bu heykel enstalasyonun içinde dilediği gibi dolaşabilecek. Proje bedende dolaşan kan, sınırları aşan sermaye, okyanusları aşan mal akışları, devlet ve otorite mekanizmaları ve hayatta kalmanın temel gereği olan, doğal kaynakların arz akışı gibi kavramlara gönderme yapıyor.

Yıllardır güncel sanatın içerisinde olan Ayşe Erkmen'in Venedik Bienali'ne seçilmesi neden bu kadar gecikmişti peki? Erkmen şöyle cevaplıyor: "Her küratörün kendine göre seçimi var. Durumuna göre uygun sanatçıları seçiyorlar. Fulya Erdemci seçilmeseydi ben yine seçilmezdim herhalde. Aslında benimle çalışmak kolay değil. Belki de onun için seçilmedim."

54. Venedik Bienali'ne 89 ülkeden çeşitli sanatçılar katılacak. FIAT sponsorluğunda, TC Dışişleri Bakanlığı himayesinde ve TC Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu'nun desteğiyle gerçekleştirilen Venedik Bienali Türkiye Pavyonu'nun koordinasyonunu İstanbul Kültür Sanat Vakfı yürütüyor.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
28/04/2011

Yorumlar