Resim Heykel Müzesi’nde bürokrasi çıkmazı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) kuruluşunun 128. yılını kutluyor. Üniversite yıl boyunca çeşitli etkinlikler düzenleyecek. Üniversitenin Rektörü Prof. Yalçın Karayağız ve Genel Sekreter Zeki Coşkun dün üniversitede bir toplantı gerçekleştirdi. Karayağız pek çok etkinliği paylaştı.

Üniversite Osman Hamdi Bey adına bu yıldan itibaren bir ödül vermeye başlayacak. Ödül bu sene mimar Emre Arolat’ın olacak. Arolat’ın 2010 Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü, Üniversiteye burs olarak bağışlaması bu ödüldeki en büyük etken. Arolat’a ödülü 7 Mart’ta Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenecek bir tören ile verilecek ve usta mimarın işlerinden oluşan bir sergi düzenlenecek. Üniversitenin ikinci etkinliği ise Mor Baykuş Günleri. Bugün başlayacak ve 9 Mart’a kadar sürecek etkinlik kapsamında söyleşiler, belgesel gösterimleri gerçekleştirilecek.

Üniversite yönetiminin üzerinde en çok durduğu konu ise Resim ve Heykel Müzesi, restorasyon çalışmaları. Dört yıldır restorasyonu devam eden müzede işler çok da iyi değil. Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na bağlı olan müzenin kalorifer ve elektrik ihalesi iptal edilince işler daha da sarkmaya başladı. Deposunda 12 bin eserin yer aldığı müzede işler ağır aksak ilerliyor.

Üniversite olarak kendi sorumluluklarını yerine getirdiklerini söyleyen Prof. Yalçın Karayağız “2010 Aralık ayında kısmen de olsa açılacağı duyurulan Müze’nin yaklaşık 8 trilyonluk bütçesi var. Biz bu bütçenin büyük bir kısmını Milli Saraylar’a verdik. Milli Saraylar çok noktada restorasyon çalışmaları yürütmek zorunda olduğu için Müze için ayrılan ekip çok az ve gecikmeli çalışmak zorunda kalıyor. Dolayısıyla mağduriyetimiz buradan kaynaklanıyor. Basında çıkan ‘Müze elden gidiyor, asla açılamayacak’ haberleri doğru değil. Biz müzenin bir an önce açılması için elimizden geleni yapıyoruz. Meclis Başkanımız Mehmet Ali Şahin ile yakın zamanda bir görüşmemiz olacak. Restorasyonu yapan elemanların çalıştığı şartların zorluğu bir yana üniversite yönetimi olarak Haziran ayına kadar Müze’nin kısmen de olsa açılması için elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.

Karayağız 12 bin eser için bu müzenin yeterli olmadığını, ikinci bir müze binasına da ihtiyaç duyduklarını belirtti. Genel Sekreter Zeki Coşkun ise “müzenin yaşar bir hale gelmesini, izleyici ile buluşmasını istiyoruz.” dedi.

Musa İğrek, İstanbul

Zaman Gazetesi

01/03/2010

Yorumlar