V.S. Naipaul İstanbul'a gelmiyor

Hint asıllı Nobelli yazar V. S Naipaul yarın İstanbul'da başlayacak Avrupa Yazarlar Parlamentosu'na gelmiyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından etkinliğin onur konuğu olarak davet edilen ve açılış konuşması yapacağı duyurulan yazara, aleyhinde yükselen tartışmalar sonrasında İstanbul'a gelmemesi nazikçe iletildi. Dün akşam saatlerine kadar Naipaul cephesinden herhangi bir açıklama gelmedi. Etkinliği düzenleyenler krizden çıkış için önce Naipaul'a Türkiye'de, kendisi aleyhine oluşan gergin havayı anlatarak nazikçe İstanbul'a gelmesinin doğru olmayacağını aktarmaya karar verdi. Naipaul bu 'nazik' uyarıya rağmen Türkiye'ye gelmek isterse söz konusu davet geri çekilecek. Uçak bileti ve otel rezervasyonları hazır olan Naipaul'un bu akşam İstanbul'a gelmesi bekleniyordu.

Öte yandan yazara yakın kaynaklar, Naipaul'un reddedilen kişi durumuna düşmemek için bugün bir açıklama yapacağını ifade etti. Naipaul'un İslam'a ve Müslümanlara hakaret eden sözlerini Hilmi Yavuz'un köşesinde duyurmasından sonra Türk basınında yoğun bir tartışma yaşandı. Yazar ve aydınların büyük bir kısmı Naipaul aleyhinde görüş bildirerek etkinliğin onur konuğu olarak davet edilmesini ve açılış konuşmasını yapacak olmasını eleştirdi. Etkinliğe davet edilen Cihan Aktaş ve Beşir Ayvazoğlu yaşananların ardından programa katılmayacaklarını duyurdu. Müslümanları 'geri zekâlı', 'yaratıcı olmayan', 'hiçbir şeyi başaramayan' bir güruh olarak gören ve Cemil Meriç'in ifadesiyle "Allah'ın belası" Naipaul, bir anlamda istenmeyen adam durumuna düştü.

Etkinliği düzenleyen koordinatörlerin çelişkili ve kafa karıştırıcı açıklamaları bir yana bu 'zor' durumdan nasıl çıkılabileceği konuşuldu. Naipaul'un İngiltere'deki ajansı Türkiye'deki yetkililerden güvenlik tedbiri alınmasını istedi. Olayın dünya basınına da yansıması üzerine durum hassas bir hale geldi. Öyle ki Türk Hava Yolları etkinliği düzenleyenleri arayarak Naipaul'un gelip gelmeyeceğinin bildirilmesini istedi ve buna göre güvenlik tedbirleri alacağını belirtti. Naipaul'un bugün yapacağı açıklama sonrasında olayın nasıl bir boyut kazanacağı ise merak konusu.

V.S. Naipaul Hakkında Resmi Açıklama

Avrupa Yazarlar Parlamentosu Adına Dündar Hızal: "V. S. Naipaul’un Avrupa Yazarlar Parlamentosu’na katılımının Türk medyasında politize edilmiş olması etkinliğin asıl amacını ve V.S. Naipaul’un bir edebiyatçı olarak yapacağı katkıyı gölgelemiştir. Bu sebeple, Avrupa Yazarlar Parlamentosu organizatörleri ve V.S. Naipaul arasındaki karşılıklı uzlaşma neticesinde yazar Avrupa Yazarlar Parlamentosu’na katılımını 23 Kasım 2010 tarihi itibariyle geri çekmiştir."

V. S Naipaul Adına Andrew Wylie, The Wylie Agency: "The politicization of the conference in the Turkish media in regards to Sir V.S. Naipaul’s participation has altered the original conception of the event and Sir V.S. Naipaul’s contribution to it as a celebrated author. For this reason, by mutual agreement between the EWP and Sir V.S. Naipaul, Sir Vidia has withdrawn his attendance at the European Writers’ Parliament (EWP) as of today, 23rd November 2010."

Musa İğrek, İstanbul

Zaman Gazetesi

24/11/2010

Yorumlar