Tophane'de asayiş berkemal

Tophane tramvay durağından inenler, akşam trafiğinin stresinden gıdım gıdım ilerleyen arabalarında bekleyenler, dün merakla Boğazkesen Caddesi'ndeki polis ekiplerini izliyordu. Caddenin başındaki ekipleri geçtikten sonra yol boyunca etrafı kolaçan eden polisler vardı bu kez. Biraz daha ilerleyince işin aslı astarı anlaşılıyordu.

Malum Tophane saldırısının ardından yaklaşık bir ay geçti. Galeriler yeni sergilerini açarken artık polisler de bu açılışların müdavimleri oldular. Geçtiğimiz hafta Piartworks ve Daire Sanat'ın sergi açılışlarına uzaktan uzağa polisler de eşlik etmişti. Önceki günkü açılış ise Outlet İstanbul'daydı. Tophane saldırılarının gerçekleştiği ana mekândan biri olan galeri, Bengü Karaduman'ın ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapmak için hazırdı. Karaduman'ın son dönem video, heykel ve neon çalışmalarından oluşan 'Burdayım' isimli sergiye destek için biz de 'buradayız' diyen pek çok sanatsever vardı.

Sivil polislerin de katıldığı araya telsiz seslerinin karıştığı açılışta, asayiş berkemaldi. Yeni bir vakanın yaşanmasını kimse beklemiyordu elbette. Ama yine de tedirgin bir bekleyiş vardı. Galerinin sıcağından kendini dışarı atan kalabalık, ayaküstü dedikodulara çoktan başlamıştı. Kimileri açılışta neden içki ikram edilmediğinden söyleniyordu, kimileri de serginin güvenlik güçlerinin gölgesinde açılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getiriyordu.

İçkisiz açılışın nedenini anlamak zor olmadı. Yöneticiler 'meraklı'sına açıklama yaparken biz de kulak verdik. Outlet yöneticileri, saldırıdan sonraki bu ilk sergiye mahsus bir karar almış. Amaç minik bir test, "Tophane halkı bizden mi, yoksa içkiden mi rahatsız?" diye. Zira geçen hafta açılış yapan galerilerden birileri şikâyetçi olmuş. Kimi galerilere ihtar çekilmiş. Outlet bu içkisiz tavırla Tophanelileri test etmek niyetinde. Bakalım sonuç ne çıkacak? Bengü Karaduman, sergisinde gerçekliği görme biçimlerine odaklanıyor. Rüyalar, aynalar ve sandalyeler etrafında kurguladığı sergi üç bölümden oluşuyor: Güncel olaylar, rüyalar ve gerçeklik algısı. İzleyici gerçekliğin halleri ile karşılaşıyor. Karaduman, sanatçının grup sergisinde bir söz söylerken, kişisel sergide uzunca bir cümle kurabildiğini belirtiyor: "O uzun cümleyi kurmak insanı mutlu ediyor."

Sanatçı, Tophane saldırısı hakkında da şöyle diyor: "Galeri saldırılarına alışık değiliz ama yurtdışında bunun örnekleri var. Şaşırtıcı gelmedi bana. Tabii ki bir baskı oluşturdu, tekrar açılacak mı galeriler vs? Diğer meslek grupları işlerini bir şekilde icra ediyorlar. Saldırı bir berberin de başına gelebilirdi. Biz de mesleğimizi icra ediyoruz. Her şartta devam etmek zorundayız. Biraz neşeyle bakmak gerekirse şöyle diyebilirim; iletişim kurmanın bir biçimi yaşanan saldırı. Başka türlü bir iletişim kuramıyorlar belki, güzel değil ama... Yeni başlangıçlar hep tepkilidir. İki tarafın da alışmak için çaba göstermesi lazım."

İlk kişisel sergisinin polisler eşliğinde olacağını hiç düşünmediğini söyleyen Karaduman, "Sergiyi ilk ziyaret eden polisler oldu. Onlar da güzel oldu dediler. Böyle bir diyalog oluştu." diyor. Tophane'deki buzlar yavaş yavaş eriyor gibi. Bakalım manzara ne zaman netleşecek? Sergi 18 Aralık'a kadar gezilebilir.

Musa İğrek, İstanbul

Zaman Gazetesi

11/11/2010

Yorumlar