Dino'nun elleri Mardin'e dokundu


Sanatla bağlarını gittikçe kuvvetlendiriyor Mardin. Son birkaç yıl içerisinde bu gökyüzüne komşu kentte yapılan etkinlikler hem Mardin halkının hem de sanatseverlerin dikkatini çekiyor. Şehre büyük bir heyecan katan Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi bu kez ressam, karikatürist, illüstratör, dekoratör, sinemacı, tiyatrocu, yazar Abidin Dino'yu (1913-1993) ağırlıyor. 'Saman Sarısı' şiirinde, 'Mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?' diye soruyordu Nazım Hikmet. Abidin Dino, Mardin'deki coşkuyu ve neşeyi görseydi kuşkusuz bir bayram havasını andıran açılıştaki manzarayı Nazım Hikmet'e sunardı. Abidin Dino için İstanbul dışında açılan bu ilk sergide gün yüzüne çıkmamış pek çok eser var.

"Abidin Dino Mardin'de-Seçme Yapıtlar 1930-1990" başlıklı sergi, dün Mardin'de açıldı. Açılışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yaptığı sergiye, Mardin Valisi Hasan Duruer, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dilek Sabancı ve Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) Müdürü Nazan Ölçer ve davetliler katıldı. Abidin Dino'nun 1930-1990 yılları arasındaki dönemine ait 255 eserin yer aldığı sergi, Güzin Dino, Ferit Edgü ve Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyonlarından seçilerek derlendi. SSM Müdürü Nazan Ölçer, "Şehrin ruhuna çok uygun olan bu sergi Mardin'e yeni bir nefes katacak. Dino'nun evrensel sanatının, Mardin'in çok kültürlü kent kimliğine vurgu yapan müzemizde sergilenmesi, Türkiye'de az görülen bir örnek teşkil ediyor." dedi. Bu arada Abdullah Gül'ün Abidin Dino ilo Paris'te tanıştığını ve evinde iki tane resmi olduğunu da ekleyelim.

Sürgünle yoğrulmuş bir hayatın sahibi Abidin Dino. Süvari Kışlası'ndan müzeye dönüştürülen mekânın sarı duvarlarına yerleştirilen eserleri, 20. yüzyılın çalkantılı hallerini anlatırken, Dino'nun dünyasını ve sanat güzergâhlarını da ele veriyor. Bir Osmanlı ailesinden gelen Abidin Dino'nun acılarla dolu olduğu kadar renkli bir hayatı var. Çelişkilerin başını alıp gittiği bir dönemde, 1937'de siyasal ortamdan dolayı Paris'e yerleşti. Burada Picasso, Tzara, Malraux ve Stein gibi ünlü isimlerle çalıştı. Türkiye'ye döndükten sonra siyasal baskılar altında çalışmaya devam etti, dedesinin vali olduğu Adana'ya sürüldü. Sanatını hep hayatın içinden biri olarak icra etti. Hastalıklar ölümüne kadar peşini bırakmasa da o hiç yılmadı. Sergide, Dino'nun bu zor hayatının gölgesinde gelişen sanat güzergâhlarını bir bir okumak mümkün. Abidin Dino Mardin'de adlı sergide, Neyzen Tevfik, Yahya Kemal, Bedri Rahmi gibi isimlerin portrelerinin yanı sıra otoportreler de yer alıyor. Roma Olimpiyatları çizimleri ve 1966 Dünya Futbol Şampiyonası için çektiği "Goal!" filmi için hazırladığı resimli taslaklar serginin diğer önemli eserlerinden.

İstanbul Sabancı Müzesi'nde geçtiğimiz yıllarda açılan 'Abidin Dino-Bir Dünya' sergisinden sonra Mardin'de Dino için açılan bu sergi de hak ettiği ilgiyi görecektir kuşkusuz. Zira Mardinlilerin ayağı artık müzeye alıştı. Bu kentin kendi sanat eserlerinin, el emeği göz nuru işlerin yer aldığı ve bir yıl içinde 100 bin kişinin gezdiği üst kattaki bölümün bunda etkisi çok. Bir yıl süreyle ziyarete açık kalacak sergide "İstanbullu Abidin" başlıklı belgesel ile "Goal!" filmi gösterilecek. Goal!, İstanbul'daki sergide çok ilgi görmüştü. Mardin'de de aynı meraklı gözlerin dikkatinden kaçmayacaktır.

Musa İğrek, Şeyhmus Ediz
Zaman Gazetesi
26/10/2010

Yorumlar