Anadolu ressamı saraya girdi


Türk resminin ustalarından Şeref Bigalı'nın (1925-2005) eserleri saraya girdi! Çırağan Palace Kempinski Sanat Galerisi, usta ressamın oğlu ve aynı zamanda Türkiye Cezayir büyükelçisi olan Ahmet Necati Bigalı'nın koleksiyonundan oluşan eserleri sergiliyor. 23 Kasım'a kadar açık kalacak sergide yağlıboya, suluboya ve desenlerden oluşan yaklaşık altmış eser yer alıyor. Uçan Kuşlar, Kazlar, Deve Güreşi, Ay Işığı, Parkta, Kahvede, Ormanda Ev, Köy Manzarası, Yağmur, Kedi, Oda... Aslında eserlerinin ismine bakarak Bigalı'nın peşine düştüğü meseleleri kolayca anlayabilirsiniz.

Derin ve güçlü bir doğa gözlemiyle bir hikâye anlatıcısı gibi eserlerini üreten Bigalı, 1944'te Güzel Sanatlar Akademisi'ne girer, 1950'de Cemal Tollu Atölyesi'nden mezun olur. Daha sonra Abidin Elderoğlu'nun Atölyesi'nde yolu Fransa'ya düşer. Paris'te ünlü ressam Henri Goetz'ün atölyesinde çalışır. Goetz, Bigalı'ya "Paris'te kalırsan dünya çapında bir ressam olursun, Türkiye'de seni zor anlarlar." dese de o yüzünü yurduna çevirir. Türkiye'ye döndükten sonra uzun yıllar resim öğretmenliği yapar. Bu alandaki birikimini ise Resim Sanatı adlı eserinde toplar. Milli ve yöresel unsurları eserlerine aktaran sanatçı, döneminde çok ilgi görmediğinden yakınır. Hacı Hafız Mecit Efendi'nin oğlu olan mütevazı ve derviş meşrep Bigalı, sanat anlayışını şöyle özetliyor: "Benim sanat eserlerimde, her türlü fanteziden uzak, özentisiz bir sadelik vardır. Tuvallerimde ve diğer resimlerimde bütün zamanlar için yeni ve diri kalabilecek devamlılık arıyorum. İç varlığımın sesinde bunu hissediyorum."

Ressamın oğlu Ahmet Necati Bigalı da serginin dünkü açılışındaydı. Necati Bigalı, babasını şöyle anlatıyor: "Şeref Bigalı yerli bir ressamdı her şeyden önce. Batı resmine de aşinaydı. Uzun zaman kıymeti fazla bilinmedi, çünkü moda akımlara ve ideolojilere mensup olmadı. Anadolu insanının o temiz dünyasını tuvallerine taşıdı."

Şeref Bigalı'nın Resim Sanatı adlı kitabı, bu sanatın felsefî ve teknik yönlerini inceliyor. Sanatçının 1976'da kendi imkânlarıyla yayımladığı kitap, 1984'te ikinci baskısını yaptı. 1999'da da Türkiye İş Bankası Yayınları'ndan çıktı ve kısa sürede tükendi. Ahmet Necati Bigalı, babasının Güzel Sanatlar Akademisi'nde ders kitabı olarak okutulan kitabının yeni baskılarının yapılması gerektiğini söylüyor: "İş Bankası Yayınları ile yaptığım görüşmede tekrar basamayacaklarını söylediler. Türk resim sanatında önemli yer etmiş bir ressamın bir başucu kitabının talep edilmesine rağmen yayınevinin basmaması garip. Bu kitabı başka bir yayınevinde de bastırabilirim."

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
14/10/2010

Yorumlar