Borusan Filarmoni, Salzburg yolunda

Haber uzaklardan, Mo-zart'ın doğduğu kent Salzburg'dan geldi. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın (BİFO) Avusturya'nın biblo kenti Salzburg'da vereceği konser biletleri satışa çıktığı ilk üç saatte hemen tükenmiş.

Yaklaşık 2 bin bilet. 1920 yılında, Salzburg'da başlayıp kısa zamanda dünyanın en önemli klasik müzik etkinliklerinden birine dönüşen festivale davet edilen ilk Türk orkestrası BİFO için bu hem sevindirici hem de tetikleyici bir gelişme. BİFO Sanat Yönetmeni ve Sürekli Şefi Sascha Goetzel yönetiminde 25 Temmuz'da Salzburg Festivali'nin açılış programında konser verecek BİFO, dünyaya açılma adına önemli bir eşiği daha atladı.

Piyanist Fazıl Say ile açılış konserini verecek olan BİFO Türkiye'den Avusturya'ya bir nevi kültür köprüsü kuracak. Say, konserde 'Nirvana Yanıyor' adlı eserinin dünya prömiyerini gerçekleştirecek. Açılış konseri için özel bir program hazırlayan BİFO, Ulvi Cemal Erkin'in Köçekçe'si ile ilk uluslararası albümünde bulunan Hindemith ve Respighi adlı eserlerini seslendirecek. Orkestra ayrıca, Fazıl Say'a, Mozart'ın 12. Piyano Konçertosu ve Say'ın bu konser için bestelediği, "Nirvana Yanıyor" adlı eserinin dünya prömiyerinde eşlik edecek. 16 dakika süren bu eser "Nirvana" ve "Yangın" adlı bölümlerden oluşuyor. Say bu çalışmasında insanın içindeki gizemli cennet ile bu cennetin cehenneme dönüştüğü zor anları anlatmaya çalışıyor.

BİFO'nun başarısının kısa bir öyküsü var. Orkestra, "2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un en başarılı orkestrası olması nedeniyle Salzburg'a davet edildi. Borusan, İstanbul ile Salzburg arasında bu şekilde kurulan kültür köprüsünü pekiştirmek amacıyla ayrıca festivalin proje sponsoru oldu. 2011'den itibaren başlayacak bu sponsorluk kapsamında Borusan, Salzburg Festivali'nde her yıl Londra Filarmoni, New York Filarmoni gibi dünyanın önde gelen orkestralarını ağırlayacak. Alanında büyük bir önem ve saygınlığa sahip olan Salzburg Festivali bu yıl 90. yılını kutluyor. Salzburg Festivali, dünyanın en saygın şefleri ve orkestraları ile yıldız solistlerin geçit törenine dönüşen 200'e yakın etkinliğiyle yaz aylarında 250 bine yakın izleyiciyi Salzburg'a çekiyor. BİFO, bugüne kadar Türkiye'den yalnız Leyla Gencer ve Fazıl Say'ın katıldığı festival kapsamında yer alan ilk Türk orkestrası özelliğine sahip olacak.

Musa İğrek, İstanbul

Zaman Gazetesi

17/07/2010

Yorumlar