Barbaros, donanmayla seferden geliyor!

Gür sakalları ağarmış, elinde bir karanfil. Bulutsu kırmızı kaftanı ve altından asasıyla heybetini hemen sezebiliyorsunuz. Havuç rengine çalan kırmızı sakallarından dolayı Batılılar 'Barbarossa' diye ad vermiş. Hızır olan asıl adı Yavuz Sultan Selim'in koyduğu Hayreddin lakabıyla değişmiş. Osmanlının denizci gücü onun zamanında zirveye ulaşmış, onun rahlesinde yetişen denizciler yedi cihana nam salmış. Dünyaya "Denizlerin Fatihi Barbaros Hayreddin Paşa" olarak adını yazdıran kaptan-ı derya, pek çok kimse farkında olmasa da Beşiktaş'taki Mimar Sinan'ın yaptığı mütevazı türbesinde yatıyor. Yahya Kemal'in bir şiirinde şöyle yer ediyor: "Deniz ufkunda bu top sesleri nerden geliyor?/ Barbaros, belki, donanmayla seferden geliyor!/ Adalar'dan mı, Tunus'tan mı, Cezayir'den mi?/ Hür ufuklarda donanmış iki yüz pare gemi/ Yeni doğmuş aya baktıkları yerden geliyor;/ O mübarek gemiler hangi seherden geliyor?" Peki, Barbaros'un aklının kıyısından köşesinden 21. yüzyılın ortasında bir yerde, çağdaş dansa konu olacağı geçmiş midir?

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'yle birlikte 'Barbaros' adlı bir çağdaş dans gösterisi gerçekleştiriyor. Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa'nın hayatını ve 16. yüzyıl Akdeniz Türk akıncılığını çağdaş dans ve tiyatro üslubuyla anlatan gösterinin, 1 Temmuz'da Aspendos Uluslararası Opera Bale Festivali'nde dünya prömiyeri gerçekleştirilmişti. İstanbul'un su ile olan ilişkisine de göndermeler yapan gösteri, gözünü İstanbul sularına dikti. Barbaros, 15 ve 16 Temmuz tarihlerinde Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde İstanbul seyircisi ile buluşacak. Barbaros, Devlet Opera ve Balesi'nin solist nitelikli 52 dansçısından oluşan geniş bir kadroyla bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük sahne prodüksiyonu olma özelliğini taşıyor. İki perdelik eser; dans, müzik, görsel tasarım ve yazın gibi sanatın farklı dallarını bir potada eriterek sunuyor.

DEVLET BALELERİ BARBAROS İÇİN TOPLANDI

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Direktörü Beyhan Murphy tarafından tasarlanan ve koreografisinin de Murphy'e ait olduğu Barbaros'un müziklerini ise Mercan Dede hazırladı. Beyhan Murphy, bu gösteriyle Barbaros Hayreddin Paşa'yı biraz daha görünür kılıyor. Proje, İstanbul, Samsun, Mersin, Antalya, Ankara ve İzmir Devlet balelerinden seçilmiş bir kumpanyanın toplanmasıyla ortaya çıktı. Günümüz İstanbul'una da yer veren gösteri, Antalya'da beklentilerin altında izleyici kitlesiyle karşılaşsa da Barbaros'a kendi şehrinde pek çok izleyici katılacaktır kuşkusuz. Beyhan Murphy, bu gösteriyle Barbaros Hayreddin Paşa'yı biraz daha görünür kılıyor.

Barbaros, 14 Ağustos'ta 8. Uluslararası Bodrum Bale Festivali'nin açılışında sahnelenecek ve Devlet Opera ve Balesi'nin olağan sezonu başlamadan önce eylül sonunda yeniden İstanbul izleyicisi ile buluşacak. Barbaros'un yapacağı son temsil ise 26 Eylül'de Barbaros Hayreddin Paşa'nın Andrea Dorya'ya karşı zafer kazandığı Preveze Deniz Savaşı'nın yıldönümünün hemen öncesinde gerçekleştirilecek.

Musa İğrek, İstanbul

Zaman Gazetesi

13/07/2010

Yorumlar