İstanbul Şiir Festivali İrlanda edebiyatını ağırlayacak

Bu yıl 11-15 Mayıs tarihleri arasında 3.sü gerçekleştirilecek 'Uluslararası İstanbul Şiir Festivali'nin ana teması İrlanda şiiri ve edebiyatı. Böylece şiirseverler, İrlanda edebiyatı denilince bir çırpıda saydığımız Oscar Wilde, Samuel Beckett, Bernard Show ve James Joyce gibi usta yazar ve şairlerin dışında, çağdaş İrlanda şiirini canlı olarak tanıma fırsatı bulacak. Etkinliğe 24 Türk, 24 yabancı 48 şair katılacak, konserler, söyleşiler, sergiler ve paneller düzenlenecek. Festivalin mekanları ise Arkeoloji Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Galata Kulesi, D&R kitabevleri ve köşkler olacak.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın desteğiyle gerçekleşen festivalin basın toplantısı önceki gün Topkapı Sarayı'nda yapıldı. Festival Onursal Başkanı Doğan Hızlan, toplantıda şiirin insanlara en kısa yoldan mesaj veren bir araç olduğunu söyledi. Yürütme Kurulu Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ Genel Müdürü Nevzat Bayhan ise İstanbul'da şair olmanın değil, olmamanın zor olduğunu anlattı. Kültür AŞ'nin düzenlediği festivalin direktörlüğünü Adnan Özer üstleniyor. Yürütme Kurulu'nda ise Metin Celal, Ömer Erdem, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Ali Ural ve İstanbul 2010 AKB Edebiyat Yönetmeni Ahmet Kot var.

Festivale katılacak yabancı şairler arasında Nuala Ni Dhomhnaill (İrlanda), Alan Jude Moore (İrlanda), Adam Zagajewski (Polonya), Carles Torner (İspanya), David Harsent (İngiltere), Ferida Durakovi (Bosna), Hussein Habasch (Suriye), Mara Zalite (Letonya), Marica Larocchi (İtalya), Michael Krüger (Almanya), Shabbir Banoobhai (Güney Afrika), Tarek Eltayep (Sudan), Volker Braun (Almanya) var. Türkiye'den ise Abdülkadir Budak, Bejan Matur, Cevdet Karal, Hayriye Ünal, İhsan Deniz, küçük İskender, Mehmet Can Doğan, Seyhan Erözçelik, Sina Akyol, Tuğrul Tanyol gibi şairler katılıyor. Bu yıl festivalde 2010 Avrupa Kültür Başkenti nedeniyle 'İstanbul' temalı bir bölüm de var. Festival kapsamında pek çok etkinlik düzenlenecek. Üniversitelerde şiir okumaları yapılacak. Nazım Hikmet'in 'Piraye İçin Yazılmış Saat 21-22 Şiirleri' isimli gösterisi sahnelenecek. Zuhal Olcay, festivalin açılış gününde şiirseverlerle buluşacak. 14 Mayıs'ta Yeni Türkü, 15 Mayıs'ta Cem Adrian konser verecek. 'Şiir Hatları Vapuru' ise festivalin son gününde yola çıkacak.

Musa İğrek, İstanbul

Zaman Gazetesi

17/04/2010

Yorumlar