Pekinel'lerin genç yetenekleri dünyaya açılıyor

Venezuelalı ekonomist ve amatör müzisyen Dr. Jose Antonio Abreu, 35 yıl önce 11 çocuğu müzik yapmak üzere bir garajda toplar. Bu on bir rakamı öyle bereketlenir ki, El Sistema adını verdiği proje zamanla 300 bin kişiye ulaşır. Müzik vasıtasıyla toplumsal değişimi hedefleyen El Sistema, öğrencilerin ve ailelerinin hayatlarını da bir bir değiştirir. Bu kıvılcım İngiltere'ye ve Avrupa'ya da ilham kaynağı olur. Öyle ki geçtiğimiz yıl İngiltere hükümeti yaklaşık yüz bin adet enstrümanı okullara dağıtır.

Aynayı bize çevirelim. Durum malum. Kilitli dolaplarda saklanan "Aman dokunmayın!" diye tembihlenen müzik aletleri arada bir temizlenmek için gün yüzüne çıkar. Zaten hepi topu bir elin parmağını geçmeyecek kadardırlar. Tablo hepten böyle kötü değil tabii. Biraz içimize su serpecek çabalar da var. Dünyanın saygın piyano virtüözlerinden Güher ve Süher Pekinel kardeşlerin, Onduline Avrasya'nın desteğiyle, Türkiye'nin müzik alanında 'üstün yetenekli gençlerini keşfetmek' için başlattıkları proje ilk meyvelerini verdi. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin ve Eskişehir'de bulunan konservatuvarlarda piyano, keman, çello, flüt, klarnet ve kompozisyon bölümü öğrencileri arasında yapılan seçimler sonucu burs kazanan 14 yetenekli genç müzisyenden on biri dün İstanbul'da bir araya geldi.

Güher ve Süher Pekinel ile Onduline Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan'ın da katıldığı toplantıda yaşları 13-21 arasında değişen yetenekli gençler, tek tek hünerlerini sergiledi. Birinci kategoride Eren Aydoğan (piyano), Dorukhan Doruk (çello), Yunus Tuncalı (piyano), Veriko Tcumburidze (keman), ikinci kategoride ise Ege Banaz (klarnet), Yağızcan Keskin (klarnet), Lale Askerova (keman), Okan Sızanlı (flüt), Kıvanç Tire (keman), Can Özhan (keman), Iraz Yıldız (piyano), Yusuf Çelik (piyano), Mehmet Gökhan Bağcı (çello) yer alıyor. Halen eğitimini Köln'de sürdüren Dorukhan Doruk'a çalışmalarını daha iyi yürütebilmesi için yaklaşık 300 yıllık 'Amati' yapımı bir viyolensel kiralanmış. Doruk, tarihî bir viyolensel ile müzik yapmanın ayrıcalığını yaşayacak.

‘Konservatuarlar yeniden yapılandırılmalı'
Güher Pekinel konuşmasında, proje kapsamında yetenekli genç müzisyenleri bulmak için Türkiye'nin altı önde gelen konservatuarının kapısını çaldıklarını belirterek şöyle dedi: “Konservatuvarlarımızda durum dünya ile kıyaslandığında birbirlerinden kopuk güncelliğini yitirmiş sistemlerle karşılaştık. Tüm konservatuvar sistemlerinin en kısa zamanda Erasmus projesine dahil edilerek yeniden dünya standartlarına göre yapılandırılması gerekiyor. Önerimiz dünya standartlarında yetişmiş, kendini gerek sanatçı kimliği gerekse pedagojik donanımı ile kanıtlamış, hocaların bir araya gelmesi ve eksiklikleri kalıcı bir biçimde gidermesi ve akabinde yeni uygulamanın da ilgili bakanlıklar tarafından kabul görmesi. Milli Eğitim Bakanı nezdinde hükümetimizden acil bir ricamız ve talebimiz, paralel olarak okullardaki müzik eğitiminin en kısa zamanda Ağustos 2009 müfredatında öngörüldüğü üzere tekrar genel müfredata dahil edilmesidir."

Musa İğrek, İstanbul

Zaman Gazetesi

03/03/2010


Yorumlar