Adana'da 'kayda değer' bir festival

Akşamın karanlığı iyice çökmüştü. Kelimeleri gürültüde eriyip gidiyordu. Köprüye doğru gidenleri işaret ederek yanındakine sordu: "Bir bakalım hele bu insanlar nereye gidiyor?". Öteki istifini bozmadan, "Kayda değer bir şey var mı ki?" diye karşılık verdi. Bir müddet etrafı süzdü. Meraklı bakışları gittikçe büyüdü. Çok vakit geçirmeden, gecenin ışıltısına dikkat kesilmiş çocuklarını da yanlarına katarak kentteki neşeye onlar da dâhil oldular. Zira olan bitenler, kayda değer bir şeylerin alâmetiydi.

İçinden nehir geçen şehirlerin coşkusuna diyecek yok. Karşınızda portakal çiçeği kokulu bir kent ve Çukurova'nın bereketini yansıtan kalabalık varsa orada 'iyi şeylerin' olduğunu hemen hissedeceksiniz. Yukarıdaki diyalog, Seyhan Nehri'nin hemen kıyısında 12. Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali'ne doğru tabiri yerindeyse 'koşturanlar'dan olan iki Adanalıya aitti. Şehri günler öncesinden hareketlendirmeye başlayan festivale başka şehirlerde çokça göremeyeceğiniz bir ilgi vardı.

Bir ay boyunca sürecek festival, HiltonSA Oteli'nde 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde İtalyan Grup Studio Festi'nin açılış gösterisiyle başladı. Geceye Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Adana Valisi İlhan Atış, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin ve çok sayıda davetli katıldı. Cumhuriyet tarihinde devlet tiyatrolarının yaşadığı en hızlı sahne açma dönemini yaşadıklarını söyleyen Günay, "Türkiye ne kadar çok kültür merkezine, ne kadar çok sanat merkezine, ne kadar çok kültür etkinliğine kavuşabilir ve ne kadar halkla paylaşılabilirse yaşam kalitemiz o kadar yukarı çıkar." dedi. Güler Sabancı, yerel bir tiyatro şenliği olarak yola çıkan bir festivalin uluslararası bir yapıya kavuşmasından dolayı büyük gurur duyduğunu belirtti. Konuşmaların ardından tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara minnet ve saygı sunmak amacıyla verilen "Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nün bu yılki sahibi usta tiyatrocu Müşfik Kenter'e ödülü takdim edildi.

GÜNLER ÖNCESİNDEN TÜKENEN BİLETLER

Adanalıların festivali gitgide daha çok 'hissettiğini' söylemek mümkün. Festival on iki yıl önce ilk kez düzenlendiğinde Sakıp Sabancı, salonlar dolmazsa gelen sanatçılara ayıp olmasın diye kurumlarında çalışanları alıp götürürmüş. Şimdi gelinen noktada ise biletler satışa çıkar çıkmaz Adanalı sanatseverlerin yoğun ilgisiyle hemen tükeniyor. Festival için tüm Adana seferber oluyor diyebiliriz; üniversite öğrencileri, Adana Devlet Tiyatrosu'nun temizlik işlerinden sorumlu elemanları, herkes festivalin havasına kendini kaptırmış. Yayan yapıldak yola düşenler mi dersiniz, konu komşuyu toplayıp gelenler mi? Studio Festi'nin Seyhan Nehri üzerinde gerçekleştirdiği 'Elementlerin Uyumu' adlı yaklaşık bir saat süren gösteri pek ışıltılıydı.

Festivale Türkiye'den, Fransa'dan, Almanya'dan, İsviçre'den, Japonya'dan, Küba'dan, Tuva Özerk Cumhuriyeti'nden, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden, İspanya'dan ve İtalya'dan toplam on sekiz grup katılıyor. Festivalde 12'si yabancı, 9'u yerli olmak üzere 21 oyun sergilenecek. Oyunlar, Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi'ni mekân tutacak. Sanatseverler, festival süresince çeşitli etkinlikleri tarihi Taşköprü'de izleme olanağı bulacak. Beş tiyatro grubunun oyunları da Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde sergilenecek. Böylece İstanbullu sanatseverler de festivale ortak olacak.

Musa İğrek, Adana
Zaman Gazetesi
29/03/2010

Yorumlar