İKSV'nin 'Deniz' düşü gerçek oldu

Beyoğlu Luvr Apartmanı'nda onbeş yıldır lale amblemini dalgalandıran İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nı (İKSV) bundan böyle İstiklal Caddesi'nde göremeyeceksiniz. Caddenin kalabalığından sıyrılan İKSV, Galata'ya doğru Haliç'e nazır yaklaşık 90 yaşında tarihi bir binaya taşındı. Deniz Palas Apartmanı olarak kayıtlara geçen bina, festivalleri ve etkinlikleriyle otuz yedi yıldır İstanbul'un kültür ve sanat hayatında önemli duraklardan biri olan İKSV'ye hizmet edecek. Böylece İKSV'nin yıllardır düşünü kurduğu Deniz Palas gerçek oldu. 4.200 metrekare büyüklüğündeki yedi katlı binada konserler ve performansların yapılacağı salon, İKSV Tasarım mağazası, X Restoran ve Peralı adlı kafenin yanı sıra İKSV'nin mütevelliler kurulu başkanlığını üstlenmiş olan soprano Leyla Gencer Müzesi yer alacak.

İKSV, yeni binasının tanıtımı için, dün giriş katında yer alan performans merkezi Salon'da bir basın toplantısı düzenledi. Yolu İKSV'den geçen herkes salonu doldurdu. İKSV Yönetim Kurulu ve Mütevelliler Kurulu üyelerinin de katıldığı tanıtımda, İKSV Mütevelliler Kurulu Başkanı Prof. Talat S. Halman, İKSV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Kocabıyık, İKSV Yönetim Kurulu Üyesi Oya Eczacıbaşı, Beyoğlu Belediye Başkanı ve İKSV Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Misbah Demircan ve İKSV Genel Müdürü Görgün Taner konuşmacı olarak yer aldı.

Konuşmasına Verdi'nin zafer ezgisiyle başlayan Prof. Talat S.Halman, "İstanbul, dünya uygarlığının övüncü olan bir şaheserdir. İKSV, bu şehrin en sadık ve en başarılı kültür ve sanat hizmetkârlarından biridir, bununla onur duymaktadır." dedi. Georges Coulouthros'un mimarı olduğu Deniz Palas Apartmanı, İKSV tarafından 2004'te satın alındı. Binanın restorasyonuna ise Eylül 2006'da başlandı. Bina yeni yüzüne kavuşurken çeşitli sanatçılarla ortak çalışmalar yapılmış. Deniz Palas'ta Devrim Erbil, Mehmet Güleryüz, Ömer Uluç, Ayşe Erkmen, Sarkis, Hüseyin B.Alptekin, İnci Eviner, Gülsün Karamustafa, Hale Tenger'in aralarında yer aldığı yirmi iki sanatçı ve sanatçı grubunun resim, desen, heykel, fotoğraf, yerleştirme gibi işleri yer alıyor. Bu eserler sanatçılar tarafından on yıllığına İKSV'ye ödünç verilmiş. Binanın fuaye, merdiven boşluğu, asansör boşluğu ve açık ofislerde eserler gözünüze ilişebilir.

Leyla Gencer Müzesi'nin Mart 2010'da açılması planlanıyor. Klasik, caz, rock, alternatif ve dünya müziği konserleri, tiyatro-dans gösterilerinin yanı sıra çocuk etkinlikleri, panel ve konferanslara da ev sahipliği yapacak Salon ise bu akşam The Bad Plus konseri ile kapılarını açıyor. İKSV'nin Şişhane'ye taşınmasıyla birlikte kültür sanat camiasının buralara kayacağı kesin.

Musa İğrek, İstanbul
16/01/2010
Zaman Gazetesi

Yorumlar