Bu tiyatro Türkiye'yi altı kez dolaştı

Pinokyo'nun yaşlı babası Gepetto'nun bir kurşun peltesi gibi ağır dilinden "her yalnız kalbin ihtiyacı sevgi" diye bir cümle düşerken, sahnedeki karanlık gittikçe artmıştı. Yaşananlara dikkat kesilen çocukların kimi koltukta mayışmış, kimi de sahnenin tümünü gözünün içine hapsetmenin telaşındaydı. Çocuk tiyatrosu izlemenin en eğlenceli yanı biraz da bu ışıl ışıl gözlerin bin türlü hallenişini görmek olmalı. Çocukların dünyasında açılan bu bir dilim gökyüzü, büyülü anların habercisi.

Bu kabara kabara artan coşkuyu Türkiye'yi bir uçtan bir uca kat eden ETİ Çocuk Tiyatrosu'nda görmek mümkün. 1 milyondan fazla çocuğa ulaşan ETİ Çocuk Tiyatrosu, 9. yılında perdelerini İtalyan yazar Carlo Collodi'nin eserinden uyarlanan Pinokyo adlı oyunla açtı. Sosyal sorumluluk projeleri çerçevesinde başlatılan çocuk tiyatrosu 8 sezon boyunca Türkiye'yi altı kez dolaşarak çocukları ücretsiz olarak tiyatro ile buluşturdu. İzlenme rakamları gittikçe artan tiyatronun bu seneki amacı ise 45 farklı ilde 120 bin çocuğa daha ulaşmak.

ETİ Çocuk Tiyatrosu 2010 yılının İstanbul'dan sonraki ikinci perdesini geçtiğimiz hafta Hatay Kültür Merkezi'nde açtı. Şehir şehir, ilçe ilçe dolaşan tiyatro, ülkenin dört bir yanında çocukları hayal âlemlerini genişletecek bir dünyaya davet ediyor.

Türkiye'nin bugününe ve geleceğine hizmet etmek için önceliklerinin uzun soluklu projelere destek vermek olduğunu söyleyen ETİ Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Kanatlı Derbil, "Türkiye'nin çağdaş yarınlarını oluşturacak çocuklarımız için eğitim ve kültür konularında bilinç ve gelişim oluşturan projelerde yer alıyoruz. Çocuk Tiyatrosu da bu yaklaşımın önemli bir parçasıdır. Türkiye'deki 5-14 yaşları arasındaki her 12 çocuktan biri ETİ Çocuk Tiyatrosu'nu seyretti." diyor.

Eylem Canpolat ve Mine Özgen tarafından uyarlanan ve Ünsal Sicilli'nin yönetmenliğini yaptığı 'Pinokyo' yıl boyunca Türkiye'nin dört bir yanında sahnelenecek. Pinokyo'da marangoz ustası Gepetto'nun yaptığı kuklanın gerçek bir çocuğa dönüşmesi ve her yalan söyleyişinde burnu uzayan Pinokyo'nun yaşadıkları bunun yanında iyi-kötü cömertlik-bencillik gibi kavramların sorgulanması adına güzel mesajlar var.

Zonguldak'tan Van'a...

Pinokyo, 2010'da Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, İstanbul, Çanakkale, İzmir, Eskişehir, Yalova, Sakarya, Kocaeli, Aksaray, Van, Ağrı, Erzurum, Sivas, Amasya, Yozgat, Samsun, Sinop, Gaziantep, Düzce, Bolu, Karabük, Kastamonu, Bartın ve Zonguldak'ta, 23-31 Ocak'ta ise İstanbul Doğuş Üniversitesi Kültür Merkezi'nde olacak. (0216 327 96 32)

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
20/01/2010

Yorumlar