İstanbul'da mevsim edebiyat


İstanbul'un bir edebiyat şehri olduğu günbegün resmileşiyor. Yıl boyunca düzenlenen edebiyat etkinliklerinden bir liste oluşturun denilse artık hemencecik göz dolduracak bir liste yazılabilir. Bu haneye bugünden sonra bir edebiyat etkinliği daha ekleyebilirsiniz: 'Edebiyat Mevsimi-1. İstanbul Edebiyat Festivali'. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi işbirliğiyle 7-13 Aralık tarihlerinde düzenlenecek festival dün bir basın toplantısıyla tanıtıldı. 50'yi aşkın yazarın katılacağı festivalin koordinatörlüğünü Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı A. Ali Ural üstleniyor.

Festival boyunca sergi, atölye çalışmaları, paneller, açık oturumlar, okur-yazar buluşmaları, şiir akşamı, deneme, şiir ve hikâye dalında yarışmalar gibi edebiyat etkinliklerinin yanı sıra İstanbul'u konu edinen konser, sinema-tiyatro gösterimleri de düzenlenecek. Ali Ural toplantıdaki konuşmasında "Aktörü edebiyat, sahnesi edebiyat olan bir mevsim bu. Hiçbir şehre edebiyatın bu kadar yakışacağını düşünmüyoruz, çünkü İstanbul şiirin şehir haline gelmiş şeklidir. Bu festival ile Türk edebiyatını tüm renkleriyle kucaklamak istedik. Mevsimler iklimleri ve renkleri konuk eder. Biz de merkezi edebiyat olmak üzere resimlerin, renklerin ve seslerin ahengini arayacağız bu mevsimde." dedi.

Edebiyat festivalinin mekânı Mimar Sinan'ın eseri olan Sultanahmet Kızlarağası Medresesi İstanbul Kültür Merkezi. Festivalde yoğun bir program var. 7 Aralık pazartesi günü sabah 09.00'da başlayacak etkinlikte resmi konuşmaların ardından tiyatrocu Kenan Işık, Şeyh Galip'ten Necip Fazıl Kısakürek'e, Yahya Kemal'den Ahmet Hamdi Tanpınar'a usta şairlerin eserlerini okuyacak. Festivalin ilk gününde üç sergi açılacak; Yorulmayan Savaşçı: Kemal Tahir, Edebiyatımızın Büyük Ağası: Tarık Buğra, Düşüncenin Gökkuşağı: Cemil Meriç. Her üç yazarın özel eşyaları, notları ve fotoğrafları sergilenecek.

Festivalin en ilgi görecek etkinliklerinden biri ise şiir, deneme, hikâye ve roman atölyeleri olacak. Aynı gün 'Şiir Şehir İstanbul' başlıklı atölyede Ali Ural, Ömer Erdem, Haydar Ergülen, Adnan Özer, Osman Konuk, Roni Margulies gibi şairler, ustalıklarının püf noktalarını paylaşacak. Çevirmen Ahmet Aydoğan da 'Kültürler Arası Bir Köprü Olarak Çeviri' başlıklı bir konuşma yapacak. Akşamda Munib ve Merve Utandı, Musiki Şehir İstanbul başlıklı bir konser düzenleyecek.

8 Aralık'ta, Roman Mekân İstanbul atölyesinde Sevinç Çokum, Sadık Yalsızuçanlar, Durali Yılmaz, M. Niyazi Özdemir okurlarıyla roman sanatı üzerine konuşacak. 'Mürekkebi Kurumadan' başlıklı etkinlikte Murat Menteş konuşacak. Şiir akşamında ise Ahmet Oktay, Enver Ercan, Celal Fedai, Nilay Özer, Arif Ay, Ayşe Sevim şiirlerini okuyacak.

Deneme belki de ilk kez müstakil olarak bir festivalde yer alıyor. 9 Aralık'taki atölyede, Türk edebiyatının deneme ustaları Ahmet Turan Alkan, Beşir Ayvazoğlu, Ali Çolak, Mıgırdiç Margosyan, İbrahim Demirci, Osman Bayraktar, Celia Kesrlake İstanbullu denemelerini edebiyatseverlerle paylaşacak. Aynı gün okur yazar buluşmaları da olacak; etkinliğe Yıldız Ramazanoğlu, Ali Haydar Haksal, Ümit Aktaş, İhsan Kabil katılacak. Akşam ise Film Mekân İstanbul'da Necip Sarıcı ve İhsan Kabil "Türk sinemasında İstanbul" adlı bir etkinlik düzenleyecek.

10 Aralık'ta İnsan Hikâye İstanbul'da usta öykücüler Ayfer Tunç, Cihan Aktaş, Mario Levi, Aslı Erdoğan, Hüseyin Su okurla buluşacak. Mürekkebi Kurumadan'da bu kez Ö. Faruk Dönmez konuşacak. Aynı gün Dünden Bugüne Tiyatroda İstanbul'da ise usta oyun yazarı ve şair Turgay Nar'ın Şeyh Galip adlı oyunu sunulacak. Turgay Nar ile Melisa Gürpınar, tiyatro üzerine konuşacak.

11 Aralık'ta, 2010'a girerken edebiyatın durumu konuşulacak. Programa Selim İleri, Rasim Özdenören, Hilmi Yavuz, Roberta Micallef, Elif Şafak, D. Mehmet Doğan katılacak. Edebiyat Mevsimi kapsamında bu yıl şiir, hikâye, roman ve deneme dallarında ödüller verilecek. Ödüllerle aynı günün gecesinde sahiplerini bulacak. Aralıkta ise okurlar ve yazarlar Boğazda Edebiyat Rüzgârı'nda buluşacak ve vapurda edebiyat konuşulacak. Etkinliğin son gününde Kitap Dostlarının Babıâli Buluşması yapılacak. Medresede nadir kitaplar müzayedesi gerçekleştirilecek.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
24/11/2009

Yorumlar