Dersimiz, Türk resminin ustaları

Nihayet sular duruldu. Sanat dünyası günlerdir bir hafiye edasıyla sanatçı Burhan Doğançay'ın 2,2 milyona satılan Mavi Senfoni'sini kimin aldığını aradı durdu. Eseri alanın üzerindeki tüm sisler dağıldı ve sahibi açıklandı. Mavi Senfoni'yle birlikte Türk resminde büyük bir fiyat eşiği aşılmış olsa da bu ilginin ne kadar süreceğini ve ardından nelerin kalacağını zaman gösterecek. Ama şunu rahatlıkla diyebiliriz: Türk sanatına artık daha büyük gözlerle bakılıyor.

Ahmet Hamdi Tanpınar, 1946 tarihli bir yazısında "Hakikat şudur: Genç Türk resmi gittikçe kuvvetleniyor. Onu sevmek ve tanımak için yabancıların işaretini beklemeyelim, mahcup oluruz". Tanpınar'a, genç Türk resmi büyüdü serpildi diye seslenmek isterdik. Zira Türk sanatçılara dünyanın dört bir yanından ilgi var ve gittikçe artan koleksiyonerler, bir aralık bulup özel müze açmayı bekleyen pek çok isim söz konusu. Bunlardan biri de büyük bir koleksiyona sahip Ahu-Can Has. "Türk Resim Sanatının Bir Asırlık Öyküsü II / Türk Resminde Yüzyılın Tablosu" adlı bir sergiyle Has, kapalı kapılar ardındaki eserlerini sanatseverlerle paylaşıyor.

Rezan Has Müzesi'nde açılan sergide yaklaşık 100 eser yer alıyor. Ahu-Can Has'ın yaklaşık 30 yıldır topladığı koleksiyonda Fausto Zonaro, Alberto Pasini, Fabiust Brest, Osman Hamdi, Şeker Ahmet, Halil Paşa, Mahmut Cûda, Hoca Ali Rıza, Cemal Tollu, İbrahim Çallı, Fahrelnissa Zeid, Feyhaman Duran gibi klasik isimlerin yanı sıra Erol Akyavaş, Burhan Doğançay, Kemal Önsoy, Mehmet Güleryüz, Ömer Uluç, Adnan Çoker gibi çağdaş sanatçılar var. "Türk resim sanatına farklı örnekler eşliğinde yeni bir bakış açısı sunmayı" hedefleyen sergi iki bölüm halinde sunuluyor. Türk resim sanatı adına bir tarih okuması olan sergide natürmortlar, portreler, Anadolu motifleri, manzaralar, gündelik hayattan yansımalar kronolojik bir sırayla düzenlenmiş.

Oryantalistlerden ilk Türk empresyonistlerine, d grubu ressamlardan, günümüze; Türk resim sanatının önemli eserleri mavi, bordo, vişne çürüğü renkli duvarlarla ayrılmış. HSBC Bank AŞ'nin desteğiyle açılan sergi, 30 Nisan 2010'a kadar görülebilir. (0212 533 65 32)

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
21/11/2009

Yorumlar