Giderken herkesi birleştirdi

Türk bayrağına sarılı tabutla içeri girerken derin bir sessizlik hâkimdi. Salonun merdivenlerinde, balkonunda bekleşen herkes Avusturyalı filozof Ludwig Wittgenstein'in 'Üzerine konuşulamayacak şeyler hakkında susmalı.' sözünü duymuş gibiydi. Ölümün geride bıraktığı bu suskunluk bir yana, birbirine yakın duran insanlar, bir teselli arıyordu. Anılar zihinlerde kare kare yan yana geliyor, oradan da tabutun önüne düşüyordu.

Bu kez sahnede Türk sinemasının usta ismi Halit Refiğ vardı. İstanbul'da pazar günü tedavi gördüğü hastanede 75 yaşında hayatını kaybeden yönetmen için önce Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde bir tören düzenlendi. Törende, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rahmi Aksungur, Halit Refiğ'in öz geçmişini okudu. Refiğ'in çok sevdiği hocalarından birisi olduğunu söyleyen Aksungur, usta yönetmen ile anılarını anlattı. Ardından sözü salondakilere verdi. Şüphesiz herkesin söyleyeceği şeyler vardı.

Aşk-ı Memnu filminin yapımcısı Tekin Özertem "O bir düşünürdü. Türk insanını ve Türkiye'yi düşünürdü. Her zaman (Türkiye) diyen bir insandı. Refiğ'in gittiğine inanmıyorum. Biz yaşadıkça yaşayacaktır." diye konuştu. Halit Refiğ'in cenazesi, törenin ardından Teşvikiye Camii'ne götürüldü. Teşvikiye Camii'ne gelen kalabalık namaz vaktini beklemeye koyuldu. Caminin bahçesi gittikçe doluyordu. Işıkçısından setçisine, asistanlarından kameramanlarına, yönetmeninden figüranına, yolu Halit Refiğ ile kesişen herkes oraya toplanmıştı. "Başımız sağ olsun" cümlesi eşliğinde yıllar sonra birbirini görenler, kucaklaşanlar, teselli arayanlar... Türk sineması Altın Portakal Film Festivali'nden dolayı Antalya'ya tezgâhı kurmuş olsa da Yeşilçam emektarları, usta yönetmeni yalnız bırakmadı. Çelenklere şöyle bir göz atınca Refiğ'in cenazesinde belki çok uç noktalarda sayılabilecek insanlar bir bahçede toplanmıştı.

Sinema oyuncusu Müjde Ar ile birlikte camiye gelen Halit Refiğ'in eşi Gülper Refiğ, taziyeleri kabul etti. Ayakta durmakta zorlanan Refiğ, yaşadığı acıyı yakasına taktığı eşinin fotoğrafı ile hafifletmeye çalışıyordu. Törene, Halit Refiğ'in ailesi ve yakınlarının yanı sıra sanat dünyasının önde gelen isimleri ve çok sayıda vatandaş da katıldı. Fatma Girik, Türkan Şoray, Yıldız Kenter, Fikret Hakan, Perihan Savaş, Çolpan İlhan, Sibel Turnagöl, Orhan Gencebay, Altan Erkekli, Kıvanç Tatlıtuğ, Korhan Abay, Türker İnanoğlu, Nuri Alço, Hüseyin Gülerce, Harun Tokak, Hilmi Yavuz, Ömer Erdem, Gülşen Bubikoğlu, Şahnaz Çakıralp ve gözyaşlarını tutamayan Selim İleri'nin yanında törene Kadir Topbaş ve Ercan Karakaş gibi çok sayıda siyasetçi katıldı. Halit Refiğ, cenazesinin ardından alkış tutulmamasını istemiş olsa da alkışlar caminin bahçesinde yükseldi.

Öte yandan Refiğ Antalya'da sinema sanatçılarının katıldığı törenle anıldı. Törende, Refiğ ile Yeşilçam döneminden bu yana birlikte çalışan sanatçılar sahneye çıkarak, yönetmeni ve anılarını anlattılar. Anma töreni, Refiğ'in, 'Karılar Koğuşu' filminin gösterimiyle sona erdi. İstanbul Dolmabahçe Camii'nde ise Halit Refiğ için mevlit okundu.

Musa İğrek, İstanbul

Zaman Gazetesi

14/10/2009

Yorumlar