Gayet politik, gayet ekonomik bir bienal

"32 kadın, 32 erkek, 3 ortak proje ve 5 kolektif. 6 bin metrekare genişliğinde üç mekânda 141 eser. En genç sanatçı 27, en yaşlı sanatçı 76 yaşında. Sanatçıların 5'i hayatta değil. Sanatçıların masraflarına bütçeden ayrılan oran ise şöyle: Yüzde 8,29 yapım masrafları, yüzde 6,09 seyahat ve yerleşim, yüzde 8,53 eserlerin nakliyatı. Sanatçılara herhangi bir ücret ödenmiyor. Küratöryal ücretler bienalin toplam bütçesinin yüzde 1,21'ini oluşturuyor. 20 Ağustos 2009 itibarıyla 11. Uluslararası İstanbul Bienali'nin planlanan bütçesi 2.050.299 Euro."

Duyunca insanı Devlet İstatistik Enstitüsü'nde hissettirecek bu giriş cümlesi, 11. Uluslararası İstanbul Bienali küratörlerinin açılış konuşmasından 'sadece' bir bölüm. Bu cümlelerin çok hızlı okunduğunu, içeride yaklaşık 500 kişi olduğunu ve ses düzenindeki aksaklıkları hatırlatırsak durup biraz soluklanmayı gerektirecek pek çok sebep var.

Koç Holding sponsorluğunda İKSV tarafından düzenlenen 11. Uluslararası İstanbul Bienali yarın başlıyor. Antrepo No.3'te dün yapılan basın toplantısı tam anlamıyla ana baba günüydü. Toplantıya kendilerini WHW olarak adlandıran Zagrebli dört kadın küratör Ivet C'urlin, Ana Devic', Natacha Ilic', Sabina Sabolovic' ile Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ve Bienal Direktörü Bige Örer katıldı. WHW'nin konuşmasının bazen etkileyici, bazen öğretici, bazen anlaşılmaz, çoğu zaman politik ve ekonomik mevzularla dolu olduğu kuşku götürmez bir gerçekti.

WHW, kavramsal çerçeveyi şöyle açıkladı: "Bienalin başlığı 'İnsan Neyle Yaşar?', dünyanın her yerinde birbirlerine bağlanıp aynı bağlar içerisinde örüldükçe ayırt edilemeyecek derecede benzer hale gelen iki ana konuyu, siyaset ve ekonomiyi akla getiriyor. Bienal, etkileri her yerde hissedilen mevcut ekonomik krizin günümüz dünyası hakkında sorduğu sorulara doğrudan hitap ediyor. İnsan Neyle Yaşar? Brecht'in bilinçli siyasî angajmanına ve yöntemlerine açık bir gönderme yapıyor." Brecht'i tekrar gündeme getiren İstanbul Bienali, "çağdaş kapitalizm koşullarında sanatsal uğraşın rolünü yeniden değerlendirmeyi amaçlıyor." denilebilir.

WHW'nin konuşmasından sonra, sıra sorulara geldi. Ses ve mikrofon aksaklıkları yine baş gösterdi ve kulaklıklardan çevirmenlerin, "Sayın katılımcılar, sesi alamadığımız için çeviri yapamıyoruz." sözleri geldi. 11. Uluslararası İstanbul Bienali, yıllar sonra muhtemelen böyle şenlikli hatırlanacak.

Öğrencilere ücretsiz; ulaşım kolay...

11. Uluslararası İstanbul Bienali, başlığını Bertolt Brecht'in Üç Kuruşluk Opera adlı oyunundaki 'İnsan Neyle Yaşar?' adlı şarkıdan alıyor. Bienal kapsamında bu sene 40 ülkeden 70 sanatçı ve sanatçı grubunun 141 projesi sergilenecek. Bienalin üç ana mekânı var. Tophane'deki 3 numaralı antrepoda 49 sanatçı ve sanatçı grubunun, Tütün Deposu'nda 13 sanatçının ve Şişli'deki Feriköy Rum Okulu'nda ise 24 sanatçının projeleri sanatseverlere sunuluyor.

Üniversite öğrencileri, sergileri bienal sponsoru Koç Holding'in konuğu olarak gezebilecek. Bienalin bilet fiyatı ise 10 TL. İlköğretim ve lise öğrencileri ile 65 yaş üzeri izleyiciler, öğretmenler, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği üyeleri 5 TL'lik indirimli biletle izleyebilecek. Rehberli Bienal turları, her gün 11.00, 13.30, 15.00, 16.30 saatlerinde düzenlenecek. Bienal sergi mekânları 12 Eylül-8 Kasım tarihleri arasında, pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak. 12 Eylül-30 Eylül arasında Antrepo No. 3-Feriköy Rum Okulu arasında saat başı ücretsiz seferler düzenlenecek.

Musa İğrek, İstanbul

Zaman Gazetesi

11/09/2009

Yorumlar