Avrupa edebiyatı Anadolu yollarında

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Goethe Enstitüsü ve Avrupa Komisyonu 'Kültür Köprüleri' programı başlattı. Proje kapsamında yazar buluşmalarından edebiyat okumalarına, sergilerden konserlere, okuma tiyatrolarından kısa film atölyelerine pek çok faaliyeti içeren 'Avrupa Edebiyatı Türkiye'de-Türk Edebiyatı Avrupa'da ('European Literature Goes to Turkey-Turkish Literature Goes to Europe) başlıklı etkinlik düzenlenecek.

Önce İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır, Kayseri, Van, Malatya, Gaziantep, Erzurum, Samsun, Antakya, Ankara, Tekirdağ gibi Türkiye'nin 24 kentinde, ardından da Sofya, Bükreş, Viyana, Zürih, Essen gibi Avrupa ülkelerinde gerçekleştirilecek proje yarın başlayacak ve 22 Haziran 2010'a kadar devam edecek. Türkiye'de ve Avrupa'da ilgi görmesi beklenen projenin tanıtımı için dün TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Almanya Federal Meclis Başkanı Prof. Dr. Norbert Lammert'in katılımlarıyla İstanbul Tarabya'daki Alman Büyükelçiliği Yazlık Rezidansı'nda bir basın toplantısı düzenlendi. Proje; 'edebiyat ve kültür aracılığıyla insanî değerlerin yüceltilmesini ve kültürler arası alışveriş ile sivil toplum diyaloglarının geliştirilmesini' amaçlıyor. Proje kapsamında konuk yazarlara, internet bağlantılı bilgisayarlar ve elektronik araçlarla donatılmış 'gezici kütüphane' eşlik edecek. Gezici kütüphane dün, ilk durağı olan Diyarbakır'a Türk geleneklerine uygun olarak ardından su dökülerek uğurlandı.

MALATYA, GAZİANTEP, ŞANLIURFA, VAN, KARS

Yarın başlayacak Türkiye turuna; sekiz Avrupa ülkesinden, eserleri Türkçeye çevrilmiş Thorsten Becker, Jutta Richter, Björn Kern, Perikles Monioudis, Dumitru Tsepeneag, Katja Lange-Müller gibi 48 yazar konuk olacak. Yazarların yanı sıra, fotoğraf sanatçıları, film yapımcıları ve müzisyenler de Türkiye'nin yirmi dört kentinde sanatseverlerle buluşacak. Her ilde bir hafta boyunca iki dilde edebiyat okumaları ve söyleşiler gerçekleştirilecek. Projenin Diyarbakır'dan sonraki duraklarından bazıları ise şöyle: Malatya, Gaziantep, Şanlıurfa, Van, Kars, Erzurum, Trabzon, Samsun...

"Yollarda... Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri" adı altında düzenlenecek program kapsamında konserler, atölye çalışmaları ve Haymatloz, Dieter Sauter başlıklı sergiler de yer alacak. Kentlerdeki yerel halk, Avrupa'da güncel sanat alanındaki gelişmeleri ve yenilikleri yakından görmüş olacak. Projenin Türkiye turu, 13 Nisan 2010'da, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirilecek özel bir gala ile son bulacak.

Projenin ikinci ayağı 4 Mayıs 2010'da başlayacak. Sekiz Avrupa ülkesini kapsayan Avrupa turunda ise; eserleri daha önce yabancı dile çevrilmiş on altı Türk yazar, yedi AB ülkesi ve İsviçre'de, iki dilde okuma günleri gerçekleştirecek. Türkiye'den çeşitli müzisyenler, film yapımcıları ve fotoğrafçılar, Sofya, Bükreş, Viyana, Zürih ve diğer iki Avrupa Kültür Başkenti olan Pecs ve Essen'de Türk kültürünü sanatseverlerle buluşturacak. 24 Haziran 2010'da ise Brüksel'de tüm Avrupalı ve Türk sanatçıların katılımıyla bir gala gerçekleşecek. Böylece proje tamamlanmış olacak.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
04/05/2009

Yorumlar