Paris'te üç mevsim Türkiye

Önce yıldı, sonra mevsime dönüştü. İptal edilecek dendi, dört bir yanda kutu kutu laflar dolaştı. Bir sarkaç gibi ertelenmeler, iptal edilmeler arasında gitti geldi. Ama nihayet muradına erdi. Aralarında bazen soğuk rüzgârlar esen iki ülkenin, tüm buzlarını eritecek Fransa'da Türkiye Mevsimi'nin (Saison de la Turquie en France) açılışı önceki akşam Eyfel Kulesi'nin gölgesinde yapıldı. 30 Haziran'daki resmi açılışın ardından dokuz ay sürecek etkinlik ateşi Trocadero Meydanı'nda Mercan Dede ve Anadolu Ateşi konseriyle yakıldı. Yaklaşık 12 bin kişinin katıldığı gecede serin bir Paris akşamına dolunay da eşlik etti. Trocadero Meydanı'nı dolduran kalabalık önce Mercan Dede'nin konseriyle 'coştu'. Ardından Anadolu Ateşi'nin gösterisiyle Türk Mevsimi açılışı sona erdi.

Ahmet Haşim 1929'da gerçekleştirdiği Paris yolculuğundan sonra "Ne sebeple olursa olsun, Paris muhakkak neşesiz bir şehirdir." der. Bu sözden tam 80 yıl sonra Haşim'i mahcup edecek Türk Mevsimi, etkinlikleriyle neşesiz denilen şehri çok neşelendirecek gibi. Bugün ise 14 Temmuz'a kadar sürecek Paris Cinéma film festivalinin ağırladığı Nuri Bilge Ceylan'a, Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoë tarafından 'Vermeil Madalyası' verilecek.

Türkiye ve Fransa'nın Dışişleri ve Kültür bakanlıklarının himayesinde, İstanbul Kültür Sanat Vakfı ile Cultures France'ın ortaklaşa yürüttükleri Türk Mevsimi 31 Mart'a kadar sürecek. Yaklaşık dört yüz etkinlik yapılacak. Parislilerin hayretini uyandırmaya namzet bu koşturmaca, iki ülke açısından da oldukça önemli. Baudelaire'in 'Eski Paris yok artık.' sözünü haklı çıkaracak Türk Mevsimi kapsamında Türk sanatı, edebiyatı, müziği ve sineması Paris'in dört bir yanını kuşatıp, onu biraz da değiştirecek. Fransız halkı Türkiye'yi biraz daha yakından tanıma imkânı bulacak.

PARİSLİLERİN AJANDASI BOŞ KALMAYACAK

Yazla başlayıp seneye bahara kadar sürecek ve Fransızların ajandasını boş bırakmayacak pek çok etkinlik var. 17 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında Louvre Müzesi'ne ait Tuileries Bahçesi'nde Han Tümertekin'in tasarladığı Türk Kahvesi'nde konser, sergi, dans, kukla gösterisi ve edebiyat okumaları gerçekleştirilecek. 8 Ekim'de ise Fransa'nın Grand Palais'de "Bizans'tan İstanbul'a: İki Kıtanın Limanı" sergisi iki ülkenin cumhurbaşkanlarının katılımıyla açılacak. Serginin açılış gecesinde Paris Belediyesi'nin katkılarıyla Eyfel Kulesi, Türk bayrağının renkleriyle aydınlatılacak ve bu 29 Ekim'e dek sürecek.

27 Kasım'da ise Paris Ulusal Kütüphanesi'nde Yaşar Kemal ile buluşma gerçekleştirilecek. 9 Eylül-10 Ekim 2009 tarihleri arasında Avrupa Fotoğraf Evi'nde Ara Güler'in '50'ler, 60'larda İstanbul' fotoğraf sergisi olacak. Paris Şehir Tiyatrosu'nda 1 Şubat 2010'da 'Türk Gecesi' yapılacak. 14 Ekim 2009-17 Ocak 2010 arasında Louvre Muzesi'nde Kültürel Miras Sergileri, önümüzdeki günlerde Invalides'te Savaş ve Silah Müzesi'nde Osmanlı Koleksiyonları Sergileri, Belfort, 1–13 Ekim 2009'da 'Geleneksel Türk El Sanatları' sergisi, sanatseverlere sunulacak.

Türk Mevsimi'nin güncel sanat hanesi de epey kabarık. Pek çok sanatçının sergisinin yanında iki ülkenin sanatçı buluşmaları olacak. 'Şairler Avrupa'yı Tanımlıyor' başlıklı proje kapsamında 2009 yılı sonbaharında, Paris Şiir Evi'nde şiir okumaları ve tartışmaları düzenlenecek. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın, "19. Yüzyıl Türk Edebiyatı Tarihi" eseri Fransızcaya çevrilecek.

Kısacası edebiyattan müziğe, sinemadan güncel sanata, klasik müzikten tiyatroya, danstan sokak sanatlarına uzayıp giden bir liste var. Etkinlikler Parislilerin hayretini uyandıracak, Türklere ise kendi memleketlerindeymiş gibi bir rahatlık verecek.

Musa İğrek, Paris
Zaman Gazetesi
06/07/2009

Yorumlar