Özel müzelerde halk günü olsun

"Bizde epeyce müze mevcuttur. Fakat vatandaşın onları sık sık ve kolayca gezebilmesi mümkün değildir, çünkü pahalıdır. Topkapı Sarayı'nın her iki kısmını ancak bir liraya gezmek mümkündür. Eski Eserler Müzesi için verilecek para buna ilave edilirse 1,5 liraya yaklaşır veya geçer. Bu bilhassa orta sınıf halkının kolay kolay verebileceği bir para değildir. Müzelerimizin haftanın hiç olmazsa bir veya iki gününde kapılarını halka bedava olarak açmak suretiyle bu mahzuru önlemesi lazımdır. Avrupa müzelerinin hemen hepsinin halk günleri vardır."

Ahmet Hamdi Tanpınar, bundan 73 yıl önce kaleme aldığı yazıda müze fiyatlarından böyle yakınıyordu. Yazarın bir de önerisi vardı: 'Halk günü' düzenlemek. İşiteceğinden emin olsak usta yazara "Sevgili Tanpınar aradan geçen onca zamana rağmen müzelerimizde hâlâ ciddi manada halk günü yok." diye seslenmek isterdik.

İstanbul Modern Müzesi dışında ülkemizde müstakil halk günü olan müze maalesef yok. Pera Müzesi, çarşamba günleri öğrencileri ücretsiz ağırlarken, Sabancı Müzesi 'komşu günü', 'taksici günü' gibi etkinliklerle ziyaretçileri müzeye çekmeye çalışıyor. Başlangıçta ücretsiz olan Santralistanbul ise mart ayından itibaren ücretli hizmet vermeye başladı. Özel müzelerin ağırlıkta olduğu İstanbul'da yöneticiler, ziyaretçilerle müzeler arasındaki bağı kavileştirmeye 'iyi' bir vesile olabilecek halk gününe sıcak bakıyor. Müze fiyatlarına göz atacak olursak: İstanbul Modern, Pera Müzesi ve Santralistanbul'da normal giriş 7, indirimli ise 3 TL. Sabancı Müzesi'nde ise tam 10, indirimli 7 TL. Devlet müzelerinde ise 'müzekart' uygulamasından sonra yeni bir süreç yaşanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) işbirliğiyle Türk halkını müzelerle buluşturmak amacıyla gerçekleştirilen proje yoğun ilgi görüyor. Müzekart sahibi olan herkes, Türkiye'deki 300'ü aşkın müze ve ören yerini bir yıl boyunca 20 YTL karşılığında dilediği kadar gezebiliyor. Müzekart sayısı, geçtiğimiz haziran ayında 1 milyona ulaşmıştı.

Diğer müzelere tavsiye ediyoruz
LEVENT ÇALIKOĞLU-İSTANBUL MODERN MÜZESİ

Dünyanın pek çok büyük müzesinde böyle bir uygulama var. İstanbul Modern, bunu ilk başlattı. Perşembe günü müze ziyareti yapmak isteyenleri saat 20.00'ye kadar ağırlıyoruz. Bu günde 2.800-3.000 ziyaretçimiz oluyor. Bizde müze gezmek yeni bir alışkanlık. İzleyiciyi tavlayabilecek uygulamalar olmalı. Bu da onlardan biri. Marshall bize sponsor oldu. Diğer müzelere de tavsiye ediyoruz. Önemli olan, izleyiciyle yakınlık kurmak, ekonomik sebepler değil.

Kolaylık sağlayan bir bilet sistemimiz var
NAZAN ÖLÇER- SAKIP SABANCI MÜZESİ
Bizim son derece kolaylık sağlayan bir bilet sistemimiz var. Öğrenciler, engelliler, küçük çocuklar vs... 60 yaş üstü vs. çok büyük kolaylıkları var. Bir de grup indirimlerimiz var. Halk günü için yürütme kurulumuza böyle bir şey sunabiliriz. Elbette yararlı bir iş. Tabii enine boyuna düşünülmesi lazım. Her müze kendine göre bir yöntem uyguluyor. Türkiye'de ziyaretçinin yüreklendirilmesi için herkes kendince bir siyaset belirliyor.

Ücretsiz girişi uzun tuttuk
ELİF OCAK-SANTRALİSTANBUL

Başından beri Santralistanbul'un ücretli olacağına karar verilmişti. Dünyanın her yerinde bir müzeyi açtığınızda insanların oraya ısınması için ilk zamanlar ücretsiz olursunuz. Biz bu dönemi uzun tuttuk. Şu an halk günü yapılması yönünde bir kararımız yok. Bir sponsor desteğiyle halk günü yapılabilir veya müzeye girişi diğer etkinliklerle birleştirerek farklı çalışmalar düzenlenebilir.

Öğrencilere öncelik veriyoruz
ÖZALP BİROL-PERA MÜZESİ

Bilet ücretleri, müzelerin masrafını karşılamaya yönelik bir şey değil. Bunlar sadece sembolik ücretler. Ülkemizde hiç olanağı olmayan insanlara da ulaşmak için bir nevi kültür-sanat promosyonları yapılıyor. Biz Pera olarak her zaman buna sıcak baktık. Öncelikli olarak düşündüğümüz ise öğrenciler. Çarşamba günlerini öğrencilere ayırdık. Kamuya kolaylık göstermek için çeşitli kolaylıklar yapmak hepimizin görevi.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
14-07/2009

Yorumlar