Otuz yapraklı gül şehrinde Somuncu Baba coşkusu

Türkiye'nin dört bir yanından Malatya'nın şirin ilçesi Darende'ye gelenlerin coşkusu, önceki gün Tohma Irmağı'nın sesine karıştı. 8. Darende, Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Kültür Etkinlikleri, yediden yetmişe herkesi bir araya getirmişti. Günler öncesinden hazırlıkları yapılan etkinlik için Ankara'dan, İzmir'den, Bursa'dan, Konya'dan, Osmaniye'den, daha da ötesinde İngiltere'den gelen misafirler vardı.

Tohma Irmağı'nın kıyısında düzenlenen Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Kültür Etkinlikleri'ndeki kalabalığı görünce bu halkanın her yıl gittikçe nasıl çoğaldığına şahit oluyorsunuz. Kahverengi bir rüyayı andırıyor Darende. İlçenin eski bir ismi de Tiryandafil. Bu otuz yapraklı gül manasına geliyor. Dağların ortasından geçen Tohma Irmağı'nın serinliği, aydınlık gökyüzüyle buluşunca ortaya içine çeken bir dünya çıkıyor. Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi'nin hoşgörü çağrısına kulak veren bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar ve on binlerce insan Darende'nin üstünü bir kubbe gibi örten o manevi iklimden istifade etmek için gelmişlerdi. Somuncu Baba'nın torunları hâlâ Darende'de yaşıyor. 1990 yılında dünyaya veda eden Osman Hulûsi Efendi, onun torunlarından. Bu gönül insanının açtığı hizmet yolunu oğlu H. Hamidettin Ateş devam ettiriyor. Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı'nın mütevelli heyeti başkanı olan Ateş'in öncülüğünde Darende maddi ve manevi gittikçe gelişiyor, güzelleşiyor.

Somuncu Baba Külliyesi'nde, Somuncu Baba ve Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Hazretleri'nin huzurunda Kur'an-ı Kerim tilaveti, Hatim Duası ve Divan-ı Hulûsi-i Darendevi'den ilahiler ile başlayan programda, herkes bir coşku yaşıyordu. Gün boyunca Darende'nin çeşitli yerlerinde düzenlenen etkinlikler akşam protokol konuşmalarıyla sürdü. Sanatçı Umut Mürare'nin konserinin ardından Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Carl Sharif Eltoubgi 'Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi', Rotterdam İslam Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Akgündüz ise 'Yeni belgeler ışığında Somuncu Baba ve neseb-i âlisi' başlıklı konuşma yaptı. Osman Hulûsi Efendi'yi pek çok yönüyle anlatan Eltoubgi, onun derinliğinden çok etkilendiğini söyledi. Akgündüz ise kendisine ulaştırılan tarihî bir belge vasıtasıyla Somuncu Baba'nın tüm şeceresini tamamladığının müjdesini verdi. Akgündüz'ün yeni bilgilerle yayına hazırladığı kitap, vakıf tarafından yeniden yayımlandı. Darende Kültür Etkinlikleri, usta sanatçı Sami Savni Özer'in tasavvuf musikisi konseriyle sona erdi.

Musa İğrek, Malatya
Zaman Gazetesi
22/06/2009

Yorumlar