Masumiyet Müzesi'ne 2010 desteği

Orhan Pamuk son romanı Masumiyet Müzesi'ne "Hayatımın en mutlu anıymış, bilmiyordum." diye başlıyordu. Biz bu cümleyi minik bir kurgu yaparak "Hayatımın en mutlu anı, biliyorum." diye çevirebiliriz bir süreliğine. Zira Pamuk'un uzun zamandır açılacağı söylenen Çukurcuma'daki Masumiyet Müzesi'ne 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'ndan 754 bin TL'lik destek geldi. Ajansın projesi olarak kabul edilen Masumiyet Müzesi, 2010 Mayıs'ında kapılarını açacak. 2010 ajansı ve Orhan Pamuk, önümüzdeki günlerde bir protokole imza atacak. Romanın kahramanı Kemal'in 'zamanı mekâna dönüştürmek' arzusu, böylece gerçekleşmiş oluyor.

Masumiyet Müzesi'ni anlatmaya geçmeden biraz hafıza tazelemekte yarar var. Roman, tekstil zengini Basmacı ailesinin 30 yaşındaki oğulları Kemal ile yoksul ve uzak akrabaları Keskin ailesinin 18 yaşındaki kızı Füsun arasındaki aşk ilişkisi etrafında gelişiyor. Pamuk kitabında aşk, eşyalara ve kişilere bağlanma, koleksiyonculuk, müzeler gibi konuları işliyor. Romanın kahramanı Kemal, sevdiği kadın Füsun'u hatırlatan kutulardan kibritlere, peçetelerden sinema biletlerine pek çok nesne toplar. Bunların hepsini, Füsun hayatından çekildikten sonra kurduğu Masumiyet Müzesi'nde sergiler.

Orhan Pamuk Masumiyet Müzesi romanını yazmaya başlamadan önce, 1999'da Çukurcuma Caddesi'deki 24 no'lu Brukner Apartmanı'nı satın alır ve binayı müzeye dönüştürmeyi düşünür. Roman 2008 Ağustos'unda çıktı ama müzesi epey gecikti. Açıldı açılacak derken süreç de uzadı. 60 metrekarelik alanda 3 katlı, 3 cepheli küçük bir apartman olan binada roman kahramanı Kemal'in sevdiği kadın Füsun'un sarı ayakkabısı, krem rengi çanta, İstanbul manzaralı dikiş kutusu, boş gazoz şişesi, küllük, kuş kafesi, eldiven, şapka, kristal şekerlik, kaleydeskop, yazlık şemsiye, saatler, kolonya, ehliyet kursu kitapları, Ankara Ekspresi Treni, sigara gibi objeler romandaki anlatıldığı şekliyle sergilenecek. Orhan Pamuk "Kitapta sözü edilen eşyaları bulmak için 1970'ten bu yana antikacıları ve internet satıcılarını sıklıkla takip ediyordum." demişti.

Orhan Pamuk, müzenin hazırlık sürecinde dünyanın dört bir yanındaki müzeleri ziyaret etmiş ve gündelik eşyanın nasıl sergilendiğini araştırmış. Masumiyet Müzesi Alman mimarlar Brigitte ve Gregor Sunder Plassmann tarafından düzenlenecek. Kitapta müzenin yolunu bulmak için bir harita ve giriş için de bilet yer alıyor. Kitaba sahip olanlar ise müze açıldığında bir seferliğine ücretsiz girebilecekler.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
02/06/2009

Yorumlar