'Yüz büyük şiir' tamamlansaydı...

Adam Yayınları, 1997'nin Eylül'ünde, 20. yüzyılın Türkçe yazılmış '100 büyük şiiri'ni belirlemek ister. İnci Asena, yayınevi editörü Memet Fuat'a bu isteği anlatan bir mektup yazar. Bu mektup, daha sonra Memet Fuat imzasıyla şair, yazar ve eleştirmenlere gönderilir.

Soruşturmaya yeteri kadar cevap gelmediği gibi, gelen cevaplar arasında görüş birliği de oluşmaz. Gelen cevapların yer aldığı dosya, yıllar sonra Memet Fuat kitaplığının düzenlenmesi sırasında bulunur. 100 Büyük Şiir'in saptanmasından öte kimlerin neleri seçtiğini göstermesi bakımından önem taşıyan 2008 Memet Fuat Ödülleri vesilesiyle minik bir kitap olarak yayımlandı.

Memet Fuat Kitaplığı'nı derleyip toparlayan Handan Durgut'un bulduğu dosyada Adalet Ağaoğlu, Gülten Akın, Ataol Behramoğlu, İlhan Berk, Salah Birsel, Attila İlhan, Haydar Ergülen, Özdemir İnce, Fethi Naci, Erdal Öz, Samih Rifat, Selahattin Hilav gibi toplam yirmi beş ismin seçtiği şiirler yer alıyor. Kimi yazarlar cevaplarını kendi el yazılarıyla yazıp göndermiş, kimileri daktiloya aktarmış, kimileri de yayınevine telefon açarak iletmiş. Bazıları dosyayı, ticari kaygıyla yapıldığı düşüncesiyle eleştiriyor. Adalet Ağaoğlu ise şiir için böyle bir seçim yapmanın zorluğunu anlatıp, cevap yazamadığı için üzgün olduğunu söylüyor. Dosyada en çok Ahmet Muhip Dıranas, Ahmet Haşim, Yahya Kemal, Cemal Süreya, Necip Fazıl ve Nazım Hikmet'in şiirleri seçilmiş.

Sayfaları çevirdikçe ilginç detaylar çıkıyor. Salah Birsel 10 şiirlik listesine kendi yazdığı 'Kikirikname' ve 'Pineklemeye Çağrı' adlı iki şiirini koymuş. Attila İlhan da Memet Fuat'a dert yanarak nasıl zor bir işe bulaştırdığını söylüyor ve Yahya Kemal/Sessiz Gemi, Ahmet Haşim/Merdiven, Faruk Nafiz/Han Duvarları gibi şiirlerden oluşan listesini sıralıyor. İlhan Berk'in listesi ise şöyle: Ahmet Haşim/Parıltı, Yahya Kemal/Eylül Sonu, Dağlarca/Ağır Hasta, Nazım Hikmet/Sevmemişim Meğer, Necip Fazıl/Geçen Dakikalarım, Dıranas/Olvido, O.Veli Kanık/Dalgacı Mahmut, Oktay Rifat/Telefon, Anday/Anı, Külebi/Rüzgar.

Yüzyılın Türkçe Yazılmış 100 Büyük Şiiri dosyasına beklendiği kadar cevap gelseydi kuşkusuz yıllar yılı kitaplıklarda yer edecek bir seçki ortaya çıkacaktı. Denemeleri, eleştirileri, çevirileri ve titiz yayıncılığıyla Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan Memet Fuat yedi yıl önce vefat edince ardında 15 bin kitabın yer aldığı bir kitaplık bıraktı. Kim bilir bu terekeden daha neler çıkacak.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
27/04/2009

Yorumlar