Yakın tarihin 'hatırat' sandığı açıldı

Timaş Yayınları yakın tarihin tozunu hafif silkecek ve ona ışık tutacak 'Hatırat Kitaplığı' dizisine başlıyor.
Tarihin soğuk yüzüne sıcak bir tebessüm bırakacak dizinin tanıtımı dün yayınevinin Kitap Kahve'sinde gerçekleştirildi. Timaş Yayınları Genel Müdürü Osman Okçu toplantıda, "Hatırat dizisini okurlarla buluşturduğumuz için mutluyuz. Ayda ortalama iki kitap çıkarmayı düşünüyoruz. Bizim için güzel olan şey, tüm ekonomik olumsuzluklara rağmen yayıncılıkla ilgili bir kriz yaşamamış olmamız. Okurlarımızın sıcak ilgisiyle birlikte ayda yaklaşık 15 kitap çıkarıyoruz." dedi. 

Son dönemlerde hatırata ve tarih yayıncılığına olan ilgiyi fark ettiklerini ve bir yayıncı sorumluluğuyla hatırat dizisi çıkarmayı düşündüklerini söyleyen Genel Yayın Yönetmeni Emine Eroğlu ise "Türkler hatırat yazmazlar, bizde hatıra geleneği yok, diye söylenir. Bu geleneğin oluşabilmesi için malzeme var, ama çok dağınık durumda. Biz, bunun peşine düştük. Pek çok eser tespit ettik. Edebi, siyasi ve savaş günlüklerinin yer aldığı bir külliyat oluşturmayı hedefliyoruz. Zor bir şeyin altına girdiğimizi biliyoruz." dedi. Timaş, 'Hatırat Kitaplığı' başlığı altında Türkiye'nin önemli isimleriyle sözlü tarih çalışmalarına da başlamış. Nehir söyleşi tarzında yayımlanacak kitaplar önümüzdeki günlerde okurla buluşacak. Yayınevi bu nehir söyleşiler sayesinde büyük bir görsel arşiv de oluşturmaya başlamış.

Hatırat Kitaplığı'nın danışmanlığını Prof. Dr. İsmail Kara, editörlüğünü ise Filiz Dığıroğlu ile Fülya İbanoğlu yapıyor. Dizinin ilk meyveleri bir eski zaman hanımefendisi olan Rumeysa Aredba'nın dilinden "Sultan Vahdeddin'in San Remo Günleri" ile Mehmet Serhan Tayşi'nin hatıralarını anlattığı "Ali Emîrî'nin İzinde". Dizi, nisan ayında General İhsan Aksoley'in I. Dünya Savaşı'nda bir Osmanlı subayı olarak Kuzey Afrika'da verdiği mücadele ve Milli Mücadele dönemini anlattığı Fizan'dan Anadolu'ya ile sürecek. Mayıs ayında ise Mevlânâ soyundan gelen Veled Çelebi İzbudak'ın tarikat-siyaset ağı içinde geçen hayatını anlattığı "Sırlanmış Zamanlar" ve Altan Deliorman'ın on iki portreden oluşan "Erken Düşen Yıldız" adlı kitabı yayımlanacak.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
19/03/2009

Yorumlar