Geleneksel sanatlara 'derin' bakışlar

Türk İslam Eserleri Müzesi İbrahim Paşa Sarayı, yolu Mimar Sinan Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları bölümünden geçmiş çoğu mezun veya yüksek lisans öğrencilerinden oluşan Derin Grubu'un altıncı sergisine ev sahipliği yapıyor.

Hat, tezhip, minyatür, çini, ebru, halı ve kumaş eserlerinin yer aldığı doksan eser, 'Derinde Sanat' başlığıyla sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Kamil Akdik'ten Rikkat Kunt'a, Muhsin Demironat'tan Macit Ayral'a, İsmail Hakkı Altunbezer'den Ali Alparslan'a, oradan da günümüze kadar pek çok ustanın talebe yetiştirdiği Mimar Sinan Üniversitesi öğrencilerinin iki yıl önce kurduğu Derin Grubu, genç sanatçılardan müteşekkil.

Aynı üniversitede hoca olan minyatür sanatçısı Taner Alakuş'un teşvikiyle kurulan grup, 'Türk İslam kültürü ile yeşerip bu topraklarda yüzyıllar boyunca gelişen sanatlarımızı, kendi potalarında yeniden yorumlamayı ve sanat dünyasına farklı bir soluk katmayı' amaçlıyor. Eserleriyle geleneksel sanatlarda gittikçe 'derin'leşen grupta şu anda Lale Altundal, Leyla Arlı, Fatih Çetinkaya, Satiye Doğan, Nur Gökalp, Fatma Nişancı, Fatma Şan, Fatma Tuncer, Semiye Uğurlu, Harun Yılmaz, Didem Öz yer alıyor. Ancak grup, kimi zaman med cezir yaşıyor. Sayıları artıp azalsa da yeni işler üretmenin, yeni bir şeyler söylemenin peşindeler. Açılış günündeki kalabalık da genç sanatçılara hocalarının verdiği desteğin alametiydi.

Türk İslam Eserleri Müzesi'nde sergi açmaktan çok mutlu olduklarını söyleyen minyatür sanatçısı Fatma Tuncer, "Derin Grubu'nun gözünden sanatın nasıl olduğunu sanatseverlere göstermek istedik. Grubun bir atölyesi olacak yakında daha da resmileşmeyi düşünüyoruz. Burada bir sergi açmak bizim için hayaldi. Her şey adım adım ilerliyor. Sürekli toplanıyoruz. Nerede olduğumuzu, nereye gittiğimizi sorguluyoruz. Mimar Sinan'ın Geleneksel Türk Sanatları bölümü kapanma tehlikesi yaşarken günümüzde bu sanatlar zirvesini yaşıyor." dedi. Sergi 25 Mart'a kadar gezilebilir. (0212 518 18 05)

Musa İğrek, İstanbul

Zaman Gazetesi

20/03/2009

Yorumlar