Ünlü müzayede evi Sotheby's Türkiye'de

Yıllardır İstanbul'da ofis açacağı kulaktan kulağa fısıldanan İngiltere'nin ünlü müzayede evi Sotheby's bu sanat dedikodusuna son verdi. The Marmara Esma Sultan Yalısı'nda dün, bir şube açacağını duyuran Sotheby's ofisin başına Oya Delahaye'i getirdi.

Daha da önemlisi aylardır galeri galeri gezerek Türk sanatçıların izini süren Sotheby's, 4 Mart'ta İngiltere'de Türk çağdaş sanat müzayedesi düzenleyeceğini de açıkladı. 1992'de Türkiye ofisini açmak üzere harekete geçen, ancak aradığını bulamayan Sotheby's'in Londra'da yapacağı müzayededen beklentisi çok büyük. Kırk bir ülkede faaliyet gösteren şirketin Türkiye'de ise namı pek parlak değil. Çünkü bu topraklardan çalınan pek çok eser müzayede evinin kataloğunda çıkmıştı.

'Türk çağdaş sanatının dünya piyasasına ilk çıkışı' olarak nitelenen müzayedede Türk sanat tarihinin artık hayatta olmayan usta sanatçılarıyla birlikte, çağdaş sanatın genç ve orta kuşak isimleri birlikte yer alıyor. Müzayedede, 73 parçadan oluşan ve çoğu yaşayan 53 sanatçının resim, fotoğraf, heykel ve enstelasyon gibi eserleri satılacak. Müzayede yönetimi bu satıştan yaklaşık 1 milyon 200 bin sterlin (2,7 milyon TL) gelir beklediklerini söyledi.

Sotheby's yetkilileri, dün düzenlenen basın toplantısında tam tekmil bir araya gelmişti; Avrupa Yönetim Kurulu Başkanı Henry Wyndham, İstanbul Ofisi Direktörü Oya Delahaye, Başkan Yardımcısı Ali Can Ertuğ ve Ortadoğu Bölümü Müdür Yardımcısı Dalya İslam. Türkiye'deki koleksiyoncuların ve alıcıların Sotheby's'in uluslararası müzayedelerinde çok etkin olmaya başladıklarını söyleyen Henry Wyndham, "Türk alıcılarına ve mevcut koleksiyonculara iyi bir hizmet sunmak istiyoruz. Türkiye bu anlamda çok iyi bir piyasaya sahip." dedi.

'Sanatçıların değeri artacak'

İstanbul'da ofis açan ilk uluslararası müzayede evi olduklarını söyleyen Ali Can Ertuğ ise "Türk sanatı ticari anlamda dünyaya açılacak ve bundan koleksiyonerler, alıcılar fayda sağlayacak. Türkiye'de koleksiyonculuğun olgunlaşması ve dünya pazarlarındaki değişimler Türk sanatına olan ilgiyi artırdı. Sanatçıları seçerken pek çok kurum ve kişi ile görüştük. Bazen çok uçuk rakamlar da çıktı karşımıza. Türkiye'deki pek çok usta sanatçının eserleri makul fiyatlarda. Ama müzayede sonrasında pek çok sanatçının değerinin artacağını düşünüyoruz." diye konuştu.
Toplantıda müzayede yönetimine özellikle sanatçı seçimi konusunda pek çok eleştiri getirildi. Bu konuda danıştıkları isimler, kimi usta Türk sanatçının bu müzayedede yer almaması konuşuldu. Ertuğ, bu eleştirileri normal gördüklerini söyledi: "Parçaların ve fiyatların iyi olmasına baktık. Bu bir ansiklopedik sergi değil. Kimi usta sanatçılar olmayabilir ama odaklandığımız isimler dünya sanat piyasasında gelecek vaat eden isimler."

Müzayedede Hale Tenger'in iki enstelasyonu, Nazif Topçuoğlu'nun bir fotoğrafı, Seyhun Topuz'un 'Kırmızı VI' adlı heykeli, geçen yıl kaybettiğimiz sanatçı Hüseyin Alptekin'in otel tabelaları, genç sanatçılar Elif Uras ve Erinç Seymen'in çalışmaları Nejad Devrim ve Fahrelnisa Zeid gibi modern klasik ustaların eserleri satışa çıkacak. Erol Akyavaş'ın Öpücük adlı eseri 35 bin sterline, Mübin Orhon'un soyut çalışması 80 bin sterline, kataloğun kapağına taşınan Taner Ceylan'ın Ruhani isimli tuvali ise 40 bin sterline alıcı bekleyecek. Müzayedede ayrıca Mehmet Güleryüz, Semiha Berksoy, Haluk Akakçe, Leyla Gediz, Mustafa Hulusi ve Erinç Seymen gibi sanatçıların da eserleri var.

Sotheby's, İngiltere'de düzenleyeceği Türk çağdaş sanat müzayedesinin ardından Türk İslâm sanatlarıyla ilgili çalışmalar yapmayı düşünüyor. Dünyanın en büyük müzayede şirketlerinden Christie's de İstanbul'da bir ofis açar mı bilinmez; ama uluslararası müzayede evlerinin İstanbul'u mekân tutmaları sanat piyasasında epey bir hareketlenmeyi beraberinde getirecek.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi

Yorumlar