'Bu ödül için umarım ileride yanılgı olmuş demezler'

Türk edebiyatına ve gazeteciliğine yaptığı hizmetler dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın '2008 Kültür ve Sanat Büyük Ödülü''ne layık görülen gazeteci-yazar Çetin Altan, ödülünü dün akşam Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı.

Aya İrini'de düzenlenen ödül törenine kültür ve sanat dünyasından pek çok isim katıldı. İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin klasik müzik dinletisiyle başlayan tören Nebil Özgentürk'ün 'Bir Yudum İnsan; Bir Çetin Altan Portresi' adlı belgeseliyle devam etti. Şair Cemal Süreya'nın hakkında "Adı Çetin'di soyadı Altan, dobra söyledi dobra baktı, temiz kanla birlikte kirli kan, hepimizin kanı onda çıktı" dediği Çetin Altan gecede epey mutluydu. Ödülün kendisine verilmesini hiç beklemediğini söyleyen Altan, "Herkes yazı adamına kuşkuyla bakar. Ödülün verileceğini duyduğumda şaşırdım. Bu ödül için umarım ileride bir yanılgı olmuş demezler." diye konuştu.

Törendeki konuşmasında ödülün Türkiye'nin düşünce semasında renkli bir gökkuşağı olan Çetin Altan'a verilmesinden memnuniyet duyduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Mutlulukla ifade ediyorum; Türkiye artık ne Çetin Altan'ı üç yüz kez mahkeme kapılarına çağıran ne de düşünceyi mahkûm eden bir ülkedir, ne de Nazım Hikmet'i 12 yıl boyunca hapishanelerde tutan Türkiye'dir. O alıngan ülke, yerini özgüvene bırakmıştır. Bu noktaya geliş kolay olmadı." dedi.

Birbirimize kulak tıkamadan birlikte yürümek zorunda olduğumuzu belirten Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Ne Aşık Veysel'in bir türküsünden, ne Necip Fazıl'ın bir mısraından, ne Yunus'un ilahilerinden, ne Fuzuli'nin bir kasidesinden vazgeçeriz, ne de yanı başımızdaki ülkelerin çılgınlıklarına kulak tıkayabiliriz. Sağ ve sol kutuplaşmalarını artık yaşamak istemiyoruz. Hepimiz bu ülkenin insanıyız. Türkiye, Altan'ın ısrarla vurguladığı gibi enseyi karartmamış, umut kapılarını kapatmamış, içine kapanmaktan kurtularak dünyaya açılmıştır."

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da "Çetin Altan'ın yazı yaşamı Türkiye'nin demokrasi yaşamıyla eş. Türkiye demokrasisi hangi iniş çıkışları yaşamışsa, hangi sıkıntıları yaşamışsa Altan da bütün bunların bedelini ödemiştir. 40 yıl önce parlamentoda çoğunluğu oluşturan iktidarın başbakanının parmak işaretiyle Altan neredeyse linç edilecekti. Bugün sadece parlamentoda çoğunluğu oluşturan değil, milletin ve kalbinde çoğunluğu oluşturan bir iktidarın başbakanının elinden bir teşekkür alıyor." dedi.

Musa İğrek, İstanbul
02/02/2009
Zaman Gazetesi

Yorumlar