Günümüz hattatları 'en güzel'i yazdı

"Boyu ne çok kısa ne de çok uzundu, orta boyluydu. Ne kıvırcık kısa ne de düz uzun saçlıydı; saçı, kıvırcıkla düz arası idi. Değirmi yüzlü, duru beyaz tenli, iri ve siyah gözlü, uzun kirpikliydi. İri kemikli ve geniş omuzluydu. Vücudunda kıl yoktu. Göğsünden göbeğine kadar ince bir hat şeklinde vardı. İki avucu ve tabanları dolgundu. Yürüdüğü zaman, sanki yokuş aşağı iner gibi rahatlıkla ilerlerdi. Sağına ve soluna baktığında, bütün vücuduyla dönerdi. İki omuzu arasında 'nübüvvet mührü' vardı. Bu, onun sonuncu peygamber oluşunun nişanesi idi. (...)" Hz. Ali, Peygamberimiz Hz. Muhammed (sas)'i bu sözlerle vasfediyordu. Hazreti Peygamber'e olan derin muhabbetle, kimi zaman bu sözler, kimi zaman başka ravilerin tarifleri hattatlar tarafından hilye levhaları haline getirildi. Bu gelenek, dört-beş asırdır hâlâ devam ediyor. Özellikle son dönemlerde müzayedelerde Hilye-i Şeriflere olan ilgide büyük artış var. Geçtiğimiz aylarda Emin Barın Koleksiyonu'ndan satışa çıkan Mehmed Aziz Rufai'nin Hilye-i Şerif'i dudak uçuklatacak bir fiyata 260 bin TL'ye alıcı bulmuştu.

İstanbul Antik Sanat Müzayede Evi ise bugünlerde zamanımız hattatlarının kaleme aldığı Hilye-i Şerifleri sergiliyor. Küratörlüğünü Mehmet Çebi'nin yaptığı sergideki eserlerin en büyük özelliği yeni bir istifle yazılmış olmaları. Her biri bir insan boyu kadar olan hilyeler, hat sanatının farklı tarzlarında yazılmış. Hasan Çelebi, Cevat Huran, Süleyman Berk, Ali Hüsrevoğlu, Said Abuzeroğlu, Nurullah Özden, Levent Karaduman, Gürkan Pehlivan, Fevzi Günüç, Eyüp Kuşçuoğlu gibi hattatların eserlerinin yer aldığı sergide 32 Hilye-i Şerif var. Levhaların kenarlarını süsleyen nakış nakış rûmîler, halkariler ise hat ve tezhip sanatlarının kadim birlikteliğini gözler önüne seriyor.

Yaklaşık on beş yıldır Hilye-i Şerif topladıklarını söyleyen Mehmet Çebi ,"Son dönemlerde müzayedelerde hilyelere çok büyük rağbet var. İslam kültüründe önemli bir yeri olan ve Efendimiz'e duyulan muhabbeti anlatan bu eserleri günümüz hattatlarının yeni istifiyle bir arada sunmak hat sanatı adına önemli bir gelişme." diyor.

İslam kültüründe hilyenin, bulunduğu yere huzur, bereket, saadet getireceğine; orayı âfetlerden ve yangından koruyacağına inanılır. Hz. Ali'den rivayet edilen "Hilyemi gören beni görmüş gibidir." hadisi, bu ilginin sebebini biraz açıklıyor gibi. Günümüz hattatlarının gözü gönlü okşayan Hilye-i Şeriflerini görmek için 28 Şubat'a kadar vaktiniz var. (0212 227 52 28)

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
17/02/2009

Yorumlar