II. Meşrutiyet'in ilk yılı kitap oldu

Türk tarihinde önemli bir özgürleşme hareketi olarak değerlendirilen II. Meşrutiyet'in 100. yılı, pek çok etkinliğe, kitaba ve dergiye konu oldu. Birbiri ardınca yayımlanan kitaplara bir yenisi daha eklendi: II. Meşrutiyet'in İlk Yılı. Aygaz ve Yapı Kredi Yayınları'nın hazırladığı kitap, dün Aygaz Genel Müdürlük Binası'nda Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen, Aygaz Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Rıdvan Uçar ve Yapı Kredi Kültür Sanat Genel Yayın Yönetmeni Raşit Çavaş'ın katılımıyla tanıtıldı.

Koordinatörlüğünü Tamer Erdoğan'ın yaptığı eser, II. Meşrutiyet'in ilan edildiği 23 Temmuz 1908'den, ilk yıldönümünün kutlandığı 23 Temmuz 1909'a kadar geçen olayları gün gün ele alıyor. Yaklaşık bir buçuk yılda hazırlanan kitap, dönemin gazete ve dergilerinden alınmış haberler, karikatürler, makaleler ve yorumların yanı sıra dönemin olaylarına bugünden bakılarak yazılmış kurgu haberlere de yer veriyor. Kitabın zengin görsel malzemesinin önemli bölümü ilk kez gün ışığına çıkan fotoğraflar ve belgelerden oluşuyor.

Kitabın önsözünde Prof. Dr. Mete Tunçay, "Keşke, tek bir yıl yerine Osmanlı Devleti'nin sona erişine kadar olan on dört yıl için yapılabilseydi. Kim bilir, belki bu kitap öyle güçlü bir özenme duygusu yaratır ki, çok geçmeden o yılların da hazırlanması örgütlenir." diyor. Prof. Dr. Mete Tunçay, Nuri Akbayar, Raşit Çavaş, Yücel Demirel ve Bahattin Öztuncay'ın danışmanlığında hazırlanan kitap, akademisyenler ve tarih severler için kaynak niteliğinde.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi

Yorumlar