Hayat tiyatrosunun aktörleri karelerde

İFSAK 1. Uluslararası İstanbul Fotoğraf Bienali kapsamında, Letonyalı fotoğrafçı Inta Ruka'nın 'Karşılaştığım İnsanlar' adlı sergisi geçtiğimiz günlerde İstanbul Fotoğraf Merkezi'nde açıldı.

'Letonya Fotoğraf Sergisi' altbaşlığı ile sunulan sergi, sanatçının portre çalışmalarından oluşuyor. Çalışmalarında 'zorlanmamışlık' kelimesi üzerine yoğunlaşan Ruka, sıradan ve basit yaşamları son derece doğal olarak çekilmiş fotoğraf karelerinde anlatmaya çalışıyor.

Serginin küratörü Irena Buzinska, Inta Ruka'nın fotoğrafları için, "İçerikleri dolu. Karakteristik özellikleri, değişik anlatım tarzları ile bize hayat tiyatrosunun gerçeklerinin farkında olduğumuz gerçekler olmadığını anlatıyor." yorumunu yapıyor. Buzinska, sanatçının objektifinden yansıyan her bir portre için 'hayat tiyatrosunun aktörleri' tanımlamasını kullanıyor.

Inta Ruka ise kendisi ile yapılan bir söyleşide 'bir kişiyi ve onun tarzını anlayabilmek için kendisiyle diyalog kurmanın ve söylemek istediklerini dinlemenin şart olduğunu' belirtiyor. Ruka'nın fotoğraflarına yansıyan portreler, her şeyin günlük görüntülerini ve doğallığını yitirmeden olduğu gibi yansıtıyor. Fotoğraflarda, Ruka'nın karşılaştığı insanların kendilerine duydukları güven ön planda. İnsanların çaresizlikleri, kusurları, yaşadıkları hüzünler, sevinçler, siyah-beyaz karelerde kendi öyküleriyle yer alıyor.

"Karşılaştığım İnsanlar" başlıklı fotoğraf sergisi, 'Vatanımın İnsanları', 'Karşılaştığım İnsanlar' ve 'Amelias Caddesi 5' adlı üç seriden oluşuyor. 'Amelias Caddesi 5', Letonya'da 37 daireli iki katlı ahşap bir evde yaşayan insanların fotoğraflarından oluşuyor. Ruka'nın fotoğraflarında, Puskin'in Tatyana'sını, kırsal alanda büyüyüp, mutluluğu şehirde arayan insanları, yıllarca patates tarlasını süren yaşlıları, şairleri, sanatçıları, müzisyenleri, diplomatları, sinema yönetmenlerini ve sanatçının en iyi arkadaşını görmek mümkün. "Karşılaştığım İnsanlar", 11 Kasım 2006'ya kadar İstanbul Fotoğraf Merkezi sergi salonunda gezilebilir. (Bilgi için: 0 212 238 11 60)

Musa İğrek, İstanbul

Zaman Gazetesi

18.09.2006

Yorumlar