Yazarlar `şiddete karşı` bir araya geldi

Çocuk kitabı yazarları ve çocuk edebiyatı dostlarının internette oluşturduğu Çocuk Yazını Grubu, çocuklar arasında giderek artan şiddet olaylarına karşı, yazar ve çizerlerin eserlerinden oluşan bir derleme kitap hazırlıyor. 'Hani Her Şey Oyundu' çalışmasının ekibi yazar, ressam, çizer, yayınevi sahibi, kütüphaneci, öğretmen, pedagog gibi pek çok alanda çocuk ve çocuk edebiyatı ile ilgilenenlerden oluşuyor.

Ekip, şiddetin sıradan bir olay olarak değerlendirilmesine ve uygulanmasına karşı olarak çalışmalara başlamış. Amaçlarının, 'çocuklara şiddetin çözüm olmadığını hissettirmek ve içinde şiddeti barındırmayan bir yaşam tarzını benimsetmek' olduğunu ifade eden yazı grubu, çocuklara şiddet içermeyen bir yaşam anlayışını, metinler ve görsel eserlerle sunmaya çalışacak. 100 çocuk kitabı yazarının desteklediği antoloji çalışması, şiirler, masallar, öyküler, illüstrasyonlar ve yazarların 'Şiddeti bizler de yaşadık' başlığı altında, şiddete olan tavırlarının bugünkü yaşamı nasıl etkilediğinin anlatıldığı bölümlerden oluşuyor. Çocuk edebiyatı yazarı Aytül Akal, genelde okuldaki şiddete karşı ya bildiri dağıtıldığını ya da bir basın açıklaması yapıldığını, yazın ekibinin kendi yetenekleri doğrultusunda bir şeyler yapmayı uygun gördüğünü dile getirdi.

Antolojinin, tüm Türkiye'de çocuklara ücretsiz dağıtılması amaçlanıyor. Çalışma öncesinde 8-12 yaş grubu çocukların şiddete karşı bakış açılarını anlayabilmek için bir anket çalışması yapılacak. Antoloji çalışmasının okullarda dağıtılması sonra yeniden yapılacak bir anket çalışması ile çocukta şiddet olgusunun ne derece değiştiği saptanacak. Antoloji için aralarında Gülten Dayıoğlu, Muzaffer İzgü, İpek Olgun ve Ayla Kutlu gibi yazarların yer aldığı 150 kadar eser bir araya geldi. Ayla Çınaroğlu, Ayşen Özenç, Aytül Akal, Bekir Yurdakul, Çiğdem Güneş, Ercüment Özçakır, Mavisel Yener, Mehmet Atilla ve Nur İçözü 'nden oluşan ekip gelen eserleri değerlendirmeye devam ediyor. Yeni eğitim ve öğretim yılına antolojiyi yetiştirmeyi hedefleyen ekip, çeşitli meslek gruplarından destek görüyor.

Sakarya Valiliği, antolojinin basımını ve dağıtımını üstlenerek yazı ekibiyle bir protokol imzaladı. Kitap, Sakarya'da tüm ilköğretim okullarında, öğrencilere ücretsiz dağıtılacak. Şiddet karşıtı olan antolojinin, çocuklara öğretmenleri nezaretinde ulaşması halinde önemli işlevleri olacağını söyleyen ekip, projeyi Sakarya'dan başlatıp tüm Türkiye'ye yaymayı, 'her öğrenciye olmasa bile, her sınıfa bir derleme kitabı ulaştırmayı' amaçlıyor.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
09/08/2006

Yorumlar